Get Adobe Flash player

Evans és Barrit a leggyorsabb kerékcserélők

A WRC TV a 2015-ös rali világbajnokság negyedik fordulója, az Argentin Rally előtt rendezte meg a Wheel Change Challenge-et, a Villa Carlos Pazban tartott eseményen az M-Sport kettősét, Elfyn Evans-ot és Daniel Barrittot koronázták a kerékcserék királyává.

A brit páros egyértelmű győzelmet aratott a vicces megmérettetés során, melyben az Argentin Rally-n rajthoz álló tizenegy WRC-s páros vett részt és küzdött meg az óra, valamint egymás ellen, hogy eldöntsék, ki kezeli a legjobban a nyomást, amikor arról van szó, hogy egy raliautón kereket kell cserélni.

Miután a kürt jelzésére kikötötték biztonsági öveiket és kiugrottak autójukból, a párosok az egyik bal oldali kereket cserélték le. Ezt követően az emelőt és a leszerelt kereket vissza kellett tenniük a kocsi csomagtartójába, majd elfutni egy argentin zászlóért, amit a pilótának és navigátornak együtt kellett a magasba emelni az autó elejénél.

Evans és Barritt lenyűgözően gyorsan, 46 másodperc alatt végzett a művelettel, a Hyundai kettősének, Thierry Neuville-nek és Nicolas Gilsoulnak mindehhez 47,07, a volkswagenes Sebasetin Ogier-nek és Julien Ingrassiának pedig 47,13 másodpercre volt szüksége.

„Nagyon jól ment, de reméljük, hogy a versenyen nem kell tovább gyakorolnunk!” – mondta el Evans. „Elég sok időt töltöttünk azzal az elmúlt években, hogy megpróbáljuk a legjobb rendszert kidolgozni, ami látszott is. Nagyszerű egy ilyennel kezdeni egy eseményt, de megismétlem, kicsit nehezebbnek bizonyulna ez a győzelem a versenyen.”

A kerékcsere verseny utolsó helyén Martin Prokop és Jan Tomanek végzett, akik a biztonságot szem előtt tartva teljesítették a feladatot, mielőtt nekiálltak volna a munkának, láthatósági mellényt vettek fel ugyanis. A cseh duó 3 perc 8 másodperc alatt végzett.

Kris Meeke úgy parkolta le autóját, hogy két kerékanya hiányzott már a lecserélésre kerülő keréken. Amikor Andreas Mikkelsen felfedezte ezt, az észak-ír a következőképpen védekezett: „Hé, a szakaszon vesztettem el!”

 

Andrew