Get Adobe Flash player

Kris Meeke első világbajnoki futamgyőzelme

 

Őrületes tapasztalat – mondja Meeke

Kris Meeke érzelmekkel mesélt saját honlapján az első világbajnoki futamgyőzelmét követően, és ismét kifejezte háláját a Citroen, Paul Nagle, valamint Colin McRae felé.

Az észak-ír pilótát az Argentin Rally-n megszerzett diadalát követően hősként fogadták otthon. Elárulta, kezdi felfogni, mit is jelent a győzelem. A Citroen Racing pilótája arról is beszélt, még édesebb számára az, hogy nyert, miután az év elején csak küszködött és az erős pontszerzés céljával utazott el csupán Dél-Amerikába.

„Az ez évi problémáinkat és a néhány hibázást követően úgy mentünk el Argentínába, hogy egyszerűen megpróbáljuk visszahelyezni a szezonomat a pályára, leszegjük a fejünket és szerzünk néhány pontot” – mondta Meeke. „Őszintén szólva talán a top ötös célba érkezés lett volna az, amire gondoltam a verseny előtt. Amikor azonban megérkeztünk, többé-kevésbé tiszta lappal kellett belevágnom az itiner tekintetében, úgyhogy visszatértem az alapokhoz. Itinert készítettem, megnéztem a pályabejárási videókat egyszer vagy kétszer, aztán belevágtam.

Minden stimmelt már a shakedown-tól. Hihetetlen érzés volt megszerezni az első rali világbajnoki futamgyőzelmemet, de az is, amilyen módon tettük ezt, vezettünk a péntek reggeli első igazi szakasztól teljesen a végéig. Vezetni egy versenyt az elejétől kezdve mindhárom napon, kezelni az előnyt és használni azokat a másodperceket, amik a zsebben vannak, talán az egyik legnehezebb dolog. Ha az utolsó szakaszra öt másodperc különbséggel mész, mindent beleadsz, hajtasz érte, győzelem vagy halál. De úgy nyerni, ahogyan mi tettük, egy kicsit nehezebb talán!”

Meeke, aki csaknem kétévnyi versenyzés nélküli időszakot követően a 2013-as idény második felében csatlakozott a francia alakulathoz, mielőtt a következő évre teljes szezonos szerződést írhatott volna alá, köszönetet mondott Yves Mattonnak. A francia csapat szakvezetője megbízott benne és támogatta az Argentin Rally előtt is, hogy megfelelően felkészülhessen a versenyre.

„Egyszerűen köszönetet kell mondanom a Citroen Racingnek és Yves Mattonnak. Ami a Citroen Racinget illeti, mellettem álltak és türelmesek voltak a tavalyi év folyamán. Amikor hibáztam, teljes mértékben mögöttem voltak. Megbíztak bennem, ez pedig egy kicsit olyan, mintha visszafizetném a bizalmat.”

Meeke a navigátora, Paul Nagle felé is kifejezte háláját, és úgy érzi, ír társa is ugyanannyira megérdemelte a győzelmet.

„Egy hihetetlen fickó ő, aki jóban, s rosszban velem volt. Hihetetlen munkát végzett a hétvégén ismét, és megérdemli az eredmény minden kis örömét. Együtt kezdtük az utunkat 2007-ben, velem volt minden örömben és bánatban.”

A 35 esztendős pilóta szerint nagyon is természetes volt a győzelmét Colin McRae-nek és családjának ajánlani, akik pályafutása kezdeti szakaszaiban támogatták, majd hozzátette, tele volt érzelmekkel a verseny végén.

„Nem felejtjük el Colin McRae-t. Őszintén szólva az utolsó szakasz során rendben voltam érzelmileg. Amikor azonban kiszálltam az autóból a stop állomásnál és láttam a szakasz végi kommentátorokat könnyezni, az megindította kicsit az érzelmeimet.

Anélkül a támogatás nélkül, amit akkor kaptam, egyszerűen nem lett volna karrierem a ralisportban. Nem csak Colin, az egész McRae család fantasztikus volt. Colin felesége, Alison, az édesapja, Jimmy, a testvére, Alister, mindannyian elvittek Lanarkba, ahol úgy érezhettem magam, mint a család része. Sok minden van, amit meg kell köszönnöm mindannyiuknak, de ezt a győzelmet kétség kívül Colinnak kellett ajánlanom.”

 

Andrew