Get Adobe Flash player

Hírek: Skoda Fabia R5 - A tervek szerint halad a Fabia R5 fejlesztése

 

A tervek szerint halad a Fabia R5 fejlesztése

A Skoda a tervek szerint halad türelmetlenül várt új versenyautójának munkálataival. Az Ázsia-óceániai bajnokság 2014-es győztese, Jan Kopecky és az Európa-bajnokság tavalyi legjobbja, Esapekka Lappi különféle útfelületeken, különböző időjárási körülmények közepette folytatták a Fabia R5 átfogó tesztprogramját. A sikeres Fabia Szuper 2000-es utódjaként azzal a céllal indul majd csatába az R5, hogy megírja a cég 114 éves autósport sikertörténetének újabb fejezetét.

„Teszteltük az új Fabia R5-öt aszfalton és mostanában murván is. Nagyon jónak érzem az új kocsit minden felületen. Kétségtelen, hogy a megfelelő irányba haladunk” – nyilatkozta Kopecky.

A tapasztalt cseh pilóta Esapekka Lappival osztozott a volánon a január végi olaszországi teszten. A finnek Európa-bajnokát is lenyűgözte a Skoda új autója, ami még mindig a kamuflázs zebracsíkos dekorációt viselte magán. „Úgy gondolom, a Fabia R5 folytatni fogja a Skoda autósport múltjának sikertörténetét” – mondta el Lappi.

A következő hetekben tovább folytatódik a Fabia R5 tesztje szerte Európában. A veterán Freddy Loix és a sokszoros osztrák bajnok Raimund Baumschlager is azok között van, akik hasznos visszajelzésekkel látják el a Skoda Motorsportot a kocsi fejlesztése során. A Fabia új sorozatgyártású modelljére épülő autónak az érkezését nem csak az ügyfélcsapatok várják, a versenygép Esseni Motor Show-n tartott novemberi világpremierje felkeltette a közvélemény figyelmét is.

A Fabia R5 a legújabb technológiákkal rendelkezik. Az új versenyautót az FIA szabályzatának megfelelően 1,6 literes turbómotor hajtja, ami egy nagy változás a Fabia Szuper 2000-es kétliteres atmoszferikus erőforrásához képest. A kocsit ötfokozatú szekvenciális váltóval és McPherson felfüggesztéssel látták el, súlyának a szabályzat szerint legalább 1230 kilogrammnak kell lenni.

A Skoda Fabia R5 az FIA-nál tett sikeres homologizációt követően mutatkozhat be versenykörülmények között. „Azt szeretnénk, hogy az új Fabia R5 2015 közepére jóváhagyásra kerüljön, ennek elérése a tervek szerint halad” – mondta el Michal Hrabanek, a Skoda Motorsport igazgatója.

 

Andrew

 

2015. február 17.