Get Adobe Flash player

Hírek: Skoda Fabia R5 - A Skoda bemutatta R5-ös autóját

 

A Skoda bemutatta R5-ös autóját

A Skoda Motorsport bemutatta régóta várt R5-ös autóját, a Fabia R5-öt, amivel a rali világbajnokság WRC 2-es kategóriájára fog koncentrálni. A kocsit, melyet a hónap elején homologizált az FIA, a Skoda mlada boleslavi tesztpályáján leplezték le. Az újdonság első versenyére a csehországi Sumava Rallye-n kerül sor, volánjánál Jan Kopecky foglal majd helyet.

A csapat fő programját Esapekka Lappira bízzák, az uralkodó Európa-bajnok a WRC 2-ben fog részt venni, ezzel párhuzamosan azonban a csapat rajthoz áll más sorozatokban, a cseh, valamint az Ázsia-óceániai bajnokságban is. Az Európa-bajnokságon azonban nem fog hivatalosan részt venni a Skoda annak ellenére sem, hogy 2012 és 2014 között Juho Hanninen, Kopecky majd Lappi révén megnyerték a sorozatot. A cseh alakulat komoly sikereket könyvelhetett el az Intercontinental Rally Challenge-en is, Hanninen 2010-ben, Andreas Mikkelsen pedig 2011-ben és 2012-ben aratott itt győzelmet.

„Európa-bajnokaink, Esapekka Lappi és navigátora, Janne Ferm a világbajnokság WRC 2-es kategóriában fog versenyezni” – mondta el a Skoda Motorsport igazgatója, Michel Hrabanek. „Az Ázsia-óceániai bajnokok, Jan Kopecky és Pavel Dresler főként a cseh ralibajnokságban vesznek majd részt. Természetesen a fő piacunkon, Kínában is be akarjuk vezetni az új Fabia R5-ösünket, ami miatt be fogjuk mutatni az új raliautónkat a rajongóknak az Ázsia-óceániai bajnokság folyamán. Új párosunk, Pontus Tidemand és Emil Axelsson, akikkel a jövőt akarjuk megerősíteni, lépnek ott akcióba. Pontus Tidemand és Jan Kopecky néhány WRC 2-es versenyen is versenyezni fog a szezon folyamán.”

Lappi programja a jövő hónapban a Portugál Rally-n kezdődik. „Alig várjuk az első versenyünket az új Fabia R5-tel” – mondta el a finn pilóta. „Izgatottak vagyunk az új autó miatt, ez valami igazán különleges. Örülünk, hogy visszatérhetünk a rali világbajnoki szintre.”

„Kiterjedt teszteket folytattunk az új kocsival” – tette hozzá Kopecky. „Meggyőződésem, hogy a sok nemzet mérnökéből álló csapatunk nagyszerű munkát végzett.”

 

Andrew

 

2015. április 15.