Get Adobe Flash player

Hírek: Skoda Fabia R5 - A Skoda megerősítette a turbómotor fejlesztését…

 

A Skoda megerősítette a turbómotor fejlesztését…

 

… az RRC építését viszont cáfolja!

A Skoda a múlt héten tesztelte először valós körülmények között turbómotorját, amit a következő generációs versenyautójukba szánnak. A kezdeti próbákhoz az erőforrást a Fabia Szuper 2000-es változatába szerelték, amiből következtetve az egyik vezető német hírportál azonnal leközölte, a cseh csapat Regional Rally Car-t épít, hogy a lassan leköszönő szívómotoros S2000-es kocsi és a Fabia új sorozatából készülő, jövőbeli R5-ös autó közötti időszakra betöltse az űrt.

A Skoda Motorsport érthető módon rögtön cáfolta az RRC autóval kapcsolatos feltételezéseket, azt ugyanakkor megerősítette, hogy egy ideje dolgoznak már a feltöltéses erőforrásukon. „Szerda volt az első alkalom, hogy teszteltük a motort a Fabia S2000-esben” – mondta el az alakulat sportigazgatója, Michal Hrabanek. „Ez nem jelenti azt, hogy építjük a Fabia Regional Rally Car változatát. Sokkal inkább arról van szó, hogy haladni kell a korral, ami a feltöltés irányába halad. Egy ideje foglalkozunk a turbómotorral már, hogy tapasztalatot gyűjtsünk vele. Ez nem csak az 1,6 literes motorra vonatkozik, általánosságban szeretnénk információkat gyűjteni.”

Ez azt vetíti előre, hogy a Skoda már a jövőbeli R1-es R2-es és R3-as modellekre is gondol. „Nincs még konkrét tervünk, de egyértelmű, hogy a technológiát fel lehet használni a különböző változatokhoz” – árulta el Hrabanek.

Abban azonban biztosak lehetünk, a Skoda célja a Fabia S2000-essel aratott sikersorozat folytatása, ami már az R5-ös autóval történhet. Mivel azonban ez már a következő generációs, várhatóan 2014-ben megjelenő Fabiából készül, a kérdés az, hogy a versenygép fejlesztésére mennyi időre van szükségük a cseheknek.

Az pedig, hogy menet közben a kisebb kategóriákban is turbós Skodák – akár Fabia, akár Citigo – jelennének meg, már csak hab lenne a tortán!

 

Andrew

 

2013. június 10.