Get Adobe Flash player

Portugál Rally 2015 - 3. nap

A Portugál Rally 3. napja

 

A Portugál Rally befejező napjára a 2015-ös szokások szerint rövidebb programot állítottak össze a szervezők. A 11 kilométeres legendás fafei szakasz teljesítése után egy 32 kilométeres különpróba következett, a Power Stage-re pedig visszatért a mezőny Faféra.

A küzdelem izgalmasnak ígérkezett, hiszen az első két helyezettet, Jari-Matti Latvalát és Sebastien Ogier-t nem egészen tíz másodperc, a dobogó alsó fokáért csatázó Kris Meeke-t és Andreas Mikkelsent pedig 1,1 másodperc választotta el egymástól. A Volkswagen Motorsport vezetője, Jost Capito már szombat este kinyilvánította, ezúttal is szabadon küzdhetnek versenyzői, ez a sportág érdeke is, mindössze a gyártói pontok megszerzését kell szem előtt tartaniuk párosainak.

A reggeli szakaszt a navigátorával véletlenül sisakot cserélő Ogier nyerte, ami nem meglepő, hiszen tavaly ő győzött a Fafe Rallysprinten. Latvala, aki csupán 2012-ben vett részt a kérdéses versenyen, visszavágott a következő különpróbán, így a befejező gyorsasági előtt tíz másodperc fölé kúszott a finn előnye. Latvalának egyébként vasárnapra négy új lágy abroncsa maradt Ott Tanakkal együtt, a többiek nem tudtak ilyen jól gazdálkodni a gumikkal az előző napokon.

Mikkelsen mindkét gyorsaságin jobb volt Meeke-nél, és megnyugtató, tizenhét másodperces fórral állhatott az utolsó szakasz rajtjában. Meeke idővesztesége nem volt véletlen, eltörött a DS 3 WRC hátsó stabilizátora, ami jelentősen megnehezítette autójának irányíthatóságát.

A Power Stage pontokon végül a Volkswagen versenyzői osztoztak, a szakaszt Ogier nyerte Latvala és Mikkelsen előtt, fordítani viszont nem tudott az összetett értékelésben, mivel mindössze 2,2 másodperccel volt gyorsabb Latvalánál. A finn ezzel megnyerte a viadalt, idei első győzelmét aratta. A verseny céljában Mikkelsen érkezett harmadikként, a Volkswagen tehát ismét elfoglalta a dobogót. Annak ellenére, hogy sokáig közel tudott lenni az éllovashoz a viadal során, nem volt elégedetlen a norvég a harmadik helyezéssel sem. „Ez az első versenyem az új autóval, és váó, micsoda kocsit épített a Volkswagen” – mondta Mikkelsen a célban.

Meeke állhatott fel negyedikként a céldobogóra, aki elismerte, a gumikezelés terén van még mit tanulnia, utalva arra, hogy hiába volt közel az éllovashoz a futam nagy részén, a végén kifogyott az abroncsokból, mivel a többiekkel ellenétben neki vasárnapra csak két lágy gumija maradt. Ott Tanak ezen a napon is kiegyensúlyozottan teljesített, élvezte az új Fiestát, amit az ötödik helyen hozott be a célba. A hatodik pozícióban Dani Sordo fejezte be a versenyt, őt Mads Ostberg követte, aki megelőzte Hayden Paddont. Az új-zélandi Hyundai-a egyensúlyára panaszkodott, aminek az volt az oka, hogy a napot három új és egy használt abronccsal kezdte. Az utolsó pontszerző helyeken Robert Kubica, valamint Martin Prokop zárt.

A WRC 2-ben Nasser Al-Attiyah sok időt vesztett az utolsó előtti szakaszon, de a Ford Fiesta RRC-t hajtó katari előnye így is elég volt az újabb kategóriagyőzelemhez. A dobogó alsóbb fokain a világbajnokságon most bemutatkozó Skoda Fabia R5-ösök végzetek, Esapekka Lappi lett a második, Pontus Tidemand pedig a harmadik. Julien Maurin megelőzte a nap folyamán Stephane Lefebvre-et, a Citroen protezsáltja így az értékelés ötödik helyén zárta a futamot. A pontvadászat éllovasa, Jari Ketomaa a fafei dobbantón hibázott, felborult és a verseny feladására kényszerült.

A junior világbajnokság futamának értékelésében az előző naphoz képest nem változott a helyzet az első háromban. A versenyt Quentin Gilbert nyerte Pierre-Louis Loubet és Henri Haapamaki előtt.

 

A verseny végeredménye:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 30m 35.3s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +8.2s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +28.6s
4. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +48.7s
5. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 56.8s
6. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 27.9s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +2m 32.2s
8. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +2m 54.3s
9. Robert Kubica Ford Fiesta RS WRC +4m 39.1s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +7m 31.2s

 

Andrew

 

2015. május 24.