Get Adobe Flash player

Bemutatkozik a Ford Fiesta RS WRC

A Ford a Párizsi Motor Show-n mutatta be az új Fiesta RS World RallyCar-t. A várva várt új versenygépet a gyár a 2011-es szezontól kezdve fogja használni, amikor is életbe lépnek a legújabb motorszabályok. A Fiesta WRC első versenye a 2011 februárjában megrendezésre kerülő Svéd Rally lesz.

Az autó fejlesztésének alapját a jelenlegi is futó Szuper 2000-es Fiesta adta, az M-Sport igazgatója, Malcolm Wilson becslése szerint a World Rally Car 80 %-ban hasznosíthatja előbbi terveit.

„Ez egy izgalmas időszak mindenkinek, aki részt vesz a fejlesztésekben” – árulta el Wilson. „Számtalan munkaóra van abban, hogy eljussunk idáig a Fiesta RS WRC-vel. Az autó nyilvános leleplezésének pillanata nagy büszkeséggel töltött el bennünket. Már a pályán is teszteljük a fejlesztéseket, az eredmények pedig bizakodásra adnak okot. Október elején újabb jelentős eseményhez érkezünk, ekkor fogjuk először kipróbálni a 2011-es technikai előírásoknak minden tekintetben megfelelő autót.”

Az új autó már több mint háromezer kilométert futott, először a jelenlegi Focus kétliteres turbófeltöltéses motorjával, majd egy prototípus 1,6 literes turbós egységgel. Ezúttal is a francia tuningcég, a Pipo Moteurs segédkezett a Ford legújabb WRC motorjának fejlesztésében, melynek alapját az – európai piacokon jelen pillanatban a második legjobb értékesítési mutatóval bíró – utcai Fiestákat is hajtó EcoBoost erőforrás adja.

Gerard Quinn, a Ford Europe Motor sportvezetője a következőket mondta el: „Kemény munkát végeztünk annak érdekében, hogy nyilvánvaló legyen a kapcsolat a versenyautó és a kiváló eladási mutatókkal bíró, világsikerű utcai Fiesta között. A Ford tervezői és termékfejlesztői csapatai szoros együttműködésben vannak az M-Sportos partnereinkkel, akik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. Az eredményes közös munka a siker kulcs ahhoz, hogy ne csak egy versenyképes autót építsünk, de az emlékeztessen is a Ford Fiestára és stílusában is megfeleljen annak.” 

Andrew