Get Adobe Flash player

Ami Bertelliék balesete után történt - Megbeszélés a biztonsági rendszerről

 

Megbeszélés a biztonsági rendszerről

A rali világbajnokság versenyzői megbeszélést fognak folytatni az FIA rali igazgatójával, Jarmo Mahonennel, hogy Lorenzo Bertelli Portugáliában történt vitás esetét követően tisztázzák az autók fedélzeti SOS gombjával kapcsolatos szituációt.

A sorozat versenyzői fokozódó aggodalmukat fejezték ki a rali világbajnokság bizottságának elnöke, Carlos Barbosa megjegyzéseit követően. Ez azok után történt, hogy Bertelli balesetet szenvedett a májusban megrendezett Portugál Rally-n, segélyhívása pedig megválaszolatlan maradt.

Barbosa arra célzott, hogy Bertelli visszaélt a rendszerrel. „Azt akarta tőlünk, hogy állítsuk meg a szakaszt, hogy az anyja odarepülhessen helikopterrel és felvehesse őt, így nem kellett volna várakoznia. Lehet, hogy Olaszországban így működik ez, de itt Portugáliában nem így mennek a dolgok.”

A rali világbajnok Sebastien Ogier úgy érzi, Barbosa megjegyzése túlment a határon. „Normális esetben a szabályok egyszerűek, megnyomja az ember a gombot, aminek következtében leállítják a szakaszt és azonnal, a lehető leghamarabb beküldik a mentőautót” – fogalmazott a francia pilóta. „Nem vagyok a történet összes részletének a birtokában, úgyhogy nem tudom azt mondani, hogy ez igaz jó vagy rossz, de meg tudom ítélni Barbosa megjegyzését, és biztos vagyok benne, hogy az túl sok volt.”

A pilóták és a navigátorok még a Lengyel Rally-t megelőzően találkozni fognak Mahonennel, hogy megbeszéljék a helyzetet.

Mahonen nem volt hajlandó Barbosát és a portugál rendezőket kritizálni. „Nem ismerjük az eset minden körülményét, és kiderült végül, hogy igazuk volt, Bertelli nem sérült meg súlyosan. Azt azonban el fogjuk mondani a rendezőknek, amikor találkozunk velük, hogy azonnal menjenek a helyszínre, amikor a gomb megnyomásra került. Elég tiszta ez. Ha megnyomják a gombot, a mentési tevékenység megkezdődik. Mindig így kell lennie. Amennyiben valamilyen visszaélés van az eljárással kapcsolatban, büntetni fogjuk azt, elég drága dolog lesz, ha ilyen céllal csinálja valaki és félrevezeti a verseny szervezőit.”

 

Andrew

 

2015. június 24.