Get Adobe Flash player

Ami Bertelliék balesete után történt

 

Bertelliék balesettel kapcsolatos közleménye

Lorenzo Bertelli és Giovanni Bernacchini csapata, az F.W.R.T. közleményt adott ki a páros Portugál Rally-n bekövetkezett balesetével kapcsolatban.

 

Tárgy: Portugál Rally 2015 – A 37-es rajtszámú versenyző baleseti beszámolója

 

Az F.W.R.T. az alábbiakban közli a Bertelli/Bernacchini páros tízedik, Fridao 1-es gyorsasági szakaszon bekövetkezett balesete utáni történéseket:

- A páros (2015.05.23-án) 11:06-kor rajtolt el a tízedik, Fridao 1-es gyorsasági szakaszon.

- Autójukkal a 4,95-ik kilométernél 11:09-kor felborultak.

- A navigátor megnyomta a biztonsági műszer zöld gombját és kitette a zöld OK jelzést az útra.

- Körülbelül húsz perc után a pilóta elkezdte rosszul érezni magát és szédült, mivel a baleset során a sisakjával megütötte a bukócsövet, ekkor szólt a navigátornak, hogy orvosi ellátásra van szüksége.

- A navigátor rögtön megfordította a jelzést az OK-ról az SOS-re, és mobiltelefonon beszélt a Portugál Rally vezető orvosával, aki megkérdezte, hogy milyen tünetei vannak Lorenzónak, majd úgy döntött, hogy nincs oka a szakasz félbeszakításának és a mentők sürgős hívásának sem.

- Egy mentőorvos, aki szolgálaton kívül nézőként volt a helyszínen, odament a pároshoz és megvizsgálta Lorenzo állapotát, miközben ismét beszéltek a vezető orvossal, aki ezúttal is elutasította a mentők sürgős hívásának szükségességét.

- Nagyjából két órával a balesetet követően a páros értesítette a mentőorvos nézőt, hogy Lorenzónak még egy órát kell várnia, mielőtt egy mentő érte tudna jönni. A mentőorvos néző elkezdett aggódni, mivel, ahogy elmondta, túl sok idő telik el a baleset és az orvosi ellátás között. A mentőorvos emiatt felhívta a Portugál Rally vezető orvosát, hogy értesítse a helyzet legújabb fejleményeiről, de még ekkor is megtagadták a szakasz félbeszakítását, hogy beküldhessék a mentőt.

- Lorenzo a baleset után összességében 3 óra 20 percen keresztül várt a mentőkre.

- Amikor Lorenzo megérkezett az oportói Sao Joao Kórházba, CT vizsgálatban részesült, ami nem zárta ki az egészségkárosodást, úgyhogy az a döntés született, hogy Lorenzót egy éjszakára megfigyelés alatt tartják és újabb CT-t végeznek rajta reggel, mielőtt kiengedik a kórházból.

Szóhoz sem jutunk attól a ténytől, hogy a sürgős orvosi beavatkozással kapcsolatos kérésünket nem fogadták el, figyelembe véve azt, hogy a rendelkezésre álló információk felszínesek voltak, azok telefon útján voltak biztosítva és hogy hivatalos orvos nem ellenőrizte le időben Lorenzo egészségi állapotát.

 

Tisztelettel:

F.W.R.T.

Andrew

 

2015. május 26.