Get Adobe Flash player

Mint a filmekben

Nem mindennapi körülmények között vágtak neki a versenyzők a 2015-ös Portugál Rally pénteki napjának, hiszen Ponta da Lima térségében, ahol a futam második és ötödik szakaszát tartották, tűz ütött ki előző délután.

Miközben a portugál lakosság körében nagy tiszteletben álló tűzoltóság a lángok megfékezésén dolgozott, tájékoztatta a viadal szervezőit, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a régió biztonságos lesz a verseny áthaladására. A tűz epicentruma a beszámolók szerint éppen a pálya mentén volt. Az éjszaka folyamán kétszázötven ember és hatvan jármű vett részt a tűz megfékezésében, végül az erőfeszítések után a tűzoltóság a belegyezését adta abba, hogy megrendezzék a szakaszt.

A térséget azonban még mindig beborította a füst, azt messziről is látni lehetett. A dolgok mindaddig jól mentek, amíg a 00-s autó megállt a szakasz közepén, miután kigyulladt. A mezőny ennek ellenére elrajtolt, a párosok ugyanakkor az égő autó mellett biztonságosan tudtak elhaladni.

„A szakasz rajtja előtt több versenyző és én is azt képzeltük, egy filmben vagyunk, ahol a lángokon is keresztülmennek” – mesélte Mads Ostberg. „És pontosan ez volt, ami történt, mivel az erdő füstölt, tűz volt, a 00-s autó pedig lángokban állt. Mint a filmekben!”

Az előfutó autóból aztán tovább is terjedtek a lángok, és kigyulladt az aljnövényzet is. Ekkor, a harmincharmadik versenyautó után a rajtoltatást leállította a rendezőség, és délután sem tért vissza a verseny a szakaszra.

 

Andrew