Get Adobe Flash player

Azori-szigeteki Rallye 2015 - 3. nap

Az Azori-szigeteki Rallye 3. napja

 

Az Azori-szigeteki Rallye, a 2015-ös rali Európa-bajnokság negyedik fordulójának utolsó napján hat gyorsasági szakasz várt a talpon maradt mezőnyre. Ezek közül kettő húsz kilométer feletti különbróba volt, melyeket kétszer kellett teljesíteni, valamint volt két rövidebb pálya, amik egyszer-egyszer szerepeltek a programban.

Óriási csatára volt kilátás, hiszen az élen álló két versenyzőt, Craig Breent és Kajetan Kajetanowicz-ot az előző két nap után 2,3 másodperc választotta el csupán, a hátralévő versenytáv pedig 101 kilométer volt még.

A fiestás pilóta reggel rögtön adott 2,8 szekundumot peugeot-s riválisának, ezzel át is vette a vezetést, a következő szakaszon azonban nem váltak be nála a kemény gumik, ott 16 másodpercet vesztett riválisához képest. Breen, aki a reggeli ködben óvatosabban kezdett, visszavette a vezetést, a nap közbeni szervizparkba 12 másodperces előnnyel érkezett. A harmadik helyet a nap első gyorsaságiját megnyerő Ricardo Moura tartotta, akinek az előző naphoz hasonlóan meggyűlt a baja az R5-ös Fiestájának fékjeivel.

Kajetanowicz délutánra azt ígérte, hogy megpróbálja elkapni Breent, de ő is tisztában volt vele, hogy nehéz lesz a dolog. Ellentétes gumiválasztást eszközölt Breenhez képest, lágyakon ment ki, de nem sikerült ledolgozni ellenfele előnyét, sőt a végére egy perc fölé nőtt a különbség.

Breen délután megnyerte mindhárom szakaszt, és sorozatban idei harmadik Európa-bajnoki futamgyőzelmét szerezte. A Peugeot 208 T16-ost vezető ír pilóta a verseny folyamán háromszor vette vissza a vezetést Kajetanowicz-tól, és megérdemelt győzelmet aratott, egyúttal maximális pontszámmal zárta a viadalt, hiszen a versenykiírás szerint két napra bontott viadal mindkét napján ő bizonyult a leggyorsabbnak.

A futam végén a dobogó legalsó fokára Moura állhatott fel, akit a francia R5-ös autók pilótái, a peugeot-s Bruno Magalhaes és a nap folyamán helyet cserélő két citroenes, a délelőtt fékgondokkal küzdő Robert Consani, valamint Jose Pedro Fontes követett.

Az ERC 2-es mezőnyben Dominykas Butvilas magabiztos győzelmet aratott Subarujával. A második helyen a kormányszervó problémákkal küszködő Botka Dávid végzett a Mitsubishi Lancerrel, miután az utolsó szakaszon az addig előtte álló Luis Rego defektet kapott. A mitsubishis portugál tizenkét percet vesztett az eset miatt, így Vojtech Stajf és Ranga Péter is elé került.

A juniorok versengését a már előző nap is élen álló Chris Ingram nyerte Peugeot 208 R2-esével. A dobogóra Ingram két márkatársa állhatott fel, Diogo Gago lett a második, Steve Rokland pedig a harmadik. Utóbbi az utolsó szakaszon vesztett egy helyezést. Opelje sebességváltó hibája miatt volt kénytelen lemondani Emil Bergkvist a harmadik helyről.

 

A verseny végeredménye:

1. Craig Breen Peugeot 208 T16 2ó 45p 59,6mp

2. Kajetan Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +1p 2,1mp

3. Ricardo Moura Ford Fiesta R5 +2p 14,3mp

4. Bruno Magalhaes Peugeot 208 T16 +3p 4,9mp

5. Robert Consani Citroen DS3 R5 +5p 54,2mp

6. Jose Pedro Fontes Citroen DS3 R5 +6p 38,8mp

7. Sam Moffett Ford Fiesta RRC +8p 1,4mp

8. Dominykas Butvilas Subaru Impreza +9p 18,3mp

9. Jaroslav Orsak Skoda Fabia S20000 +10p 55,9mp

10. Charles Martin Peugeot 208 T16 +10p 55,9mp

 

Andrew

 

2015. június 6.