Get Adobe Flash player

Azori-szigeteki Rallye 2015

Az Azori-szigeteki Rallye 1. napja

 

A rali Európa-bajnokság előző fordulója után két hónappal kerül sor a sorozat negyedik versenyére, melyet a portugál fennhatóság alatt álló atlanti-óceáni szigeten tartanak.

Az Azori-szigeteki Rallye-t most rendezik meg ötvenedik alkalommal, a jubileum miatt a rendezők az Európa-bajnoki futamokon szokásos húszezer eurós pénzdíjazást ötvenezer euróra emelték fel. A viszonylag bonyolult logisztika ellenére a versenyzők szívesen utaznak a ponta delgadai központtal rendelkező futamra, hiszen a pályák elképesztően szép környezetben futnak. A Sao Miguel szigeten futó szakaszokhoz hasonlóakat sehol a világon nem lehet találni, a szűk és helyenként igencsak csúszós gyorsaságik teljesítése azonban óriási kihívás főleg akkor, ha az időjárás is közbeszól és eső, valamint köd fogadja a mezőnyt.

A viadal tizenhét szakasza összese 226 versenykilométert tesz ki, és különlegesség, hogy az első három gyorsaságit, 24 mért kilométert már csütörtökön teljesíteni kellett a nevezőknek.

A négy kilométeres szuperspeciálon a vadonatúj Ford Fiesta R5-össel rajhoz álló Kajetan Kajetanowicz győzött, ezt követően viszont a pontverseny éllovasának, Craig Brennek a pillanatai következtek, aki mindkét hátralévő – aszfaltos részeket is tartalmazó – szakaszt is megnyerte. A Peugeot 208 T16 pilótája ezzel a nap végére át is vette a vezetést, előnye ugyanakkor kevesebb, mint két másodperc a túl lágy gumikat választó és sokat csúszkáló lengyel riválisával szemben.

A harmadik helyről Ricardo Moura várhatja a folytatást, aki a kvalifikációs szakasz célvonala után összetörte R5-ös Fordját, így szerelőinek akadt dolga a rajt előtt. A negyedik pozíciót elfoglaló Josh Moffett Ford Fiesta RRC-jét Bruno Magalhaes 208 T16-osa követi, majd két Citroen DS3 R5 következik, azokat Jose Pedro Fontes, valamint az egy vezetői hibát elkövető Robert Consani irányítják.

A francia R5-ös autókat használók nagy részének meggyűlt a baja a turbó lefúvatószelepével, a citroenesek közül Consanit, a peugeot-sok közül pedig Breent, Magalhaest és Charles Martint is ilyen probléma hátráltatta. Ez nem egy új keletű dolog, Breennek ilyen gond okozott fejfájást a Circuit of Ireland során is.

Az ERC 2-es mezőnyben az összetett értékelés nyolcadik helyén álló Dominykas Butvilas vezet Subarujával Botka Dávid Mitsubishije előtt. Luis Rego a harmadik ebben a mezőnyben, a Hideg Krisztián előző futamon történt kizárását követően a pontversenyt vezető Vojtech Stajf a negyedik, a váltóproblémákkal küszködő Ranga Péter pedig az ötödik.

A juniorok között a Peugeot 208 R2-esek viszik a prímet, Ralfs Sirmacis és Chris Ingram azonos idővel áll az élen, harmadikként az opeles Emil Bergkvist várhatja a folytatást.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Craig Breen Peugeot 208 T16 17p 9,7mp

2. Kajetan Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +1,4mp

3. Ricardo Moura Ford Fiesta R5 +6,2mp

4. Josh Moffett Ford Fiesta RRC +24,7mp

5. Bruno Magalhaes Peugeot 208 T16 +31mp

6. Jose Pedro Fontes Citroen DS3 R5 +32,7mp

7. Robert Consani Citroen DS3 R5 +38,6mp

8. Dominykas Butvilas Subaru Impreza +42,3mp

9. Sam Moffett Ford Fiesta RRC +44mp

10. Giacomo Costenaro Peugeot 207 S20000 +48,1mp

 

Andrew

 

2015. június 4.