Get Adobe Flash player

Pályaváltó versenyzők

 

A hőskor szelleme visszatért manapság az autósportba, az utóbbi időszakban divat lett ismét, hogy a pilóták nem csak a saját megszokott sorozatukban állnak rajthoz, de más szakágban is kipróbálják magukat.

A legeklatánsabb példa erre Nico Hülkenberg, aki a Forma-1-ből átruccant néhány hete Le Mans-ba, ahol azon nyomban megnyerte a híres 24 órás viadalt. Manapság azonban a raliversenyzők is keresik az új kihívásokat. A rali világbajnokságról tavaly visszavonult Mikko Hirvonen a hírek szerint rajthoz áll a Dakar Rally-n egy MINI ALL4 Racinggel, a finn pilótát Michel Perin fogja segíteni.

Sebastien Loeb még navigátort keres a sivatagi kalandhoz, de mérget lehet rá venni, hogy a kilencszeres rali világbajnok is ott lesz jövő januárban Dél-Amerikában. Idén több napot töltött a versenyen vendégként, akkor csak a körülményeket tanulmányozta, nemrég azonban kipróbálta a Peugeot 2008 DKR-t is. A jelenleg a túraautó világbajnokságon szereplő pilóta élvezte a tesztet, a Dakarra pedig nagy kihívásként tekint. Linda Jackson nem mondott nemet arra, hogy a Pikes Peak után ismét Peugeot színekben tűnjön fel Loeb, a Citroen vezérigazgatója azon a véleményen van, hogy amennyiben a PSA csoport szempontjából jó dolognak értékelik, megadják a lehetőséget Loebnek.

Krzysztof Holowoczyc hazája rali világbajnoki futamán egy Ford Fiesta R5-tel

 

A rali világbajnoki sorozatban szintén hosszú időn keresztül jelen lévő Manfred Stohl néhány hónapja elkezdte rallycross-os pályafutását, mint ahogyan ezt tervezi Krzysztof Holowoczyc is. A lengyelek korábbi rali Európa-bajnoka az utóbbi időben inkább off road-ozott, mint ralizott, nem is akárhogyan, a legutóbbi Dakar Rally-t a dobogón fejezte be. „Megígértem a családomnak, hogy befejezem a Dakart. Kétszer tört el a gerincem, és az orvos azt kérte, találjak valami könnyebbet. Ez az, amiért itt vagyok a Lengyel Rally-n!” – nyilatkozta a Lengyel Rally előtt Holowoczyc, melyen évről évre feltűnik. A jövő azonban úgy néz ki, egy másik „kímélő” szakág, a rallycross lesz számára.

 

Andrew

 

2015. július 7.