Get Adobe Flash player

Sárga házak és filmsztárok keblei

A Finn Rally-t régebben 1000 Tó Rally-nak hívták, de könnyűszerrel lehetett volna az 1000 Ugrató Rally-jának is nevezni. Sehol máshol nem töltenek annyi időt az autók a levegőben, mint itt. Az ouninpohjai szakasz nagyjából százhetven dobbantót tartalmaz. 2013-ban az akkori viadal győztesének, Sebastien Ogier-nek Volkswagen Polo R WRC-je – ha némely dobbantón csak két kerékkel is, de – hetvenhétszer emelkedett el a talajtól, teljes levegőben töltött ideje pedig 30,4 másodperc volt.

A legendás szakasz abban a formájában akkor szerepelt utoljára a verseny programjában, mivel az átlagtempó meghaladta a szabályok engedélyezte határt, a 130 kilométer/órás sebességet. A finn ugratók közül a leghíresebb a Yellow House Jump, mely arról kapta a nevét, hogy az út mentén sárga házak állnak. Markko Martin 2003-ban pontosan ötvenhét méterre katapultálta Ford Focus WRC-jét itt, miközben 170 kilométer/órás sebességgel haladt. Ez a rekord még mindig a rali világbajnokság hivatalos rekordja.

Hivatalos, mivel annak a repülésnek a hosszát speciálisan pozícionált távolságmérőkkel újramérték. Hosszabb repülések előfordultak máshol, de azokat nem mérték pontosan. Armin Schwarz például figyelemreméltóan messzire, 73,5 méterre repült Skoda Octavia WRC-jével a 2000-ben megrendezett Portugál Rally legendás ugratóján, a fafei gyorsasági szakaszon, Sebastien Loeb pedig körülbelül nyolcvanöt méteren keresztül volt távol a talajtól a 2000-es Török Rally ballicai szakaszán.

Az ugratóknak a repült távolságokat figyelmen kívül hagyva is varázslatos hatásuk van a nézők és a versenyzők számára egyaránt szerte a világon, olyannyira, hogy többüknek van saját neve. A Deutschland Rallye panzerplattei szakaszának híres pontját Ginának nevezik, miután a dupla bukkanó az ’50-es évek filmsztárjának, Gina Lollobrigidának hatalmas kebleire emlékeztették a névadót. A Colin’s Crest a korábbi világbajnok Colin McRae-ről kapta nevét. A svédországi bukkanó egy népszerű hely a skandináv viadal vargaseni gyorsaságiján.

Nem a leghosszabb, de a legmagasabb ugrásokkal ajándékozza meg a nagyérdeműt a világbajnokság olasz állomásának dobbantója, a Mickey’s Jump. A mesterségesen kialakított pályarész Szardínia szigetének monte lernói különpróbáján van, és egy Mickey nevű erdész tereprendezési munkái után kapta nevét. A talajmegmunkáló gépek dolgoztak a nagysebességű El Brinco dobbantón is, mely az ugyanilyen nevű gyorsasági szakaszon található Mexikóban.

A nyugat-ausztráliai, Bunnings nevű tripla ugrató nem szerepel már a rali világbajnokság programjában. Mágnesként vonzotta ez is a rajongókat, és nem csak azért, mert a versenyautók bukkanók sorozatát teljesítették, hanem mert ezek után egy vízátkelés is várt rájuk, amit a versenyzők keresztben abszolváltak, készülvén a következő kanyarra. Néha még a gyári pilótáknak is beletörött ebbe a bicskájuk.

 

Andrew