Get Adobe Flash player

Ouninpohja

 

A híres ouninpohjai ugrató, hallottál róla valaha is?

Természetesen.

Itt egy videó:

 

 

Úgy néz ki, mint csupán egy egyszerű ugrató?

Kicsit több annál.

A videón nem látszik, de éppen előtte van egy sárga ház a versenyző balján, emiatt a Yellow House Jump-ként ismert.

Az ugratóra vezető út egy tipikus, széles finn rész jó tapadással, folyamatosan ötödik és hatodik sebességi fokozattal. Néhányan láttátok talán Sebastian Lindholm balesetét a 307 WRC-jével még 2004-ből! Az eset néhány száz méterrel előbb történt egy lassabb kanyarkombinációban, ahol kinyílik az erdő, lehetőséget teremtve a szurkolók tömegének. Attól a ponttól kezdődően, ahol a borulása volt, alapvetően padlógáz van az ugratóig. A szakasz enyhén kanyarog, ahogyan felfelé váltasz és felépíted a sebességet.

Szívesen megtudnám, kinek köszönhető ez a kép

 

Pontosan nem tudom, mennyire gyors, de úgy sejtem, nincs messze a 180 kilométer/órától, amikor felérünk az ugratóra. A nehézség éppen előtte van. Van egy bukkanó és egy jobbkanyar, ahol milliméteres precizitással kell irányítanod az autót a megfelelő versenyvonalon és úgy kell irányba állni, hogy ABSZOLÚT egyenesen ugrasson, holtbiztosan az út közepén.

A sebesség akkora, hogy nagyon kevés időd van erre, miközben nem zavarhatod meg a hátsó kerekek egyensúlyát, amikor a padlógázos kanyart teljesíted előtte. A videón ugyan nem így tűnik, de az az utolsó kis kanyar kemény. Amikor irányba álltál, pilótaként a következő dolog, amit látsz, az igencsak meredek emelkedő és a kék ég.

Tudod, hogy az út rögtön azután egyenesen folytatódik, de 180 kilométer/óránál, a kilövés előtt nagyon nehéz nem elvenni a gázt vagy fékezni. Talán féltucatszor csináltam meg ezt az ugratót. Csak egyszer, a móka kedvéért próbáltam meg nagyon gyorsan, és negyvenhét métert jegyeztem, az út jobb szélén az orrára leérkezve. Megvan az oka, hogy a helyi srácok általában miért veszik ezt lazára, potenciálisan nagyon veszélyes, ha nem veszed el a gázt.

Összességében tény, hogy nagyjából mindig az első alkalommal rögzítik a hosszú ugratásokat, amikor szépen duzzad még az egód. A második áthaladáskor általában egyet vagy kettőt visszalépsz a sebesség tekintetében.

 

Antony Warmbold

 

2011. május 10.

 

Fordította: Andrew