Get Adobe Flash player

Lukyanuk óriási finnországi tesztbalesete

Miután széria Mitsubishijével szenzációs futamgyőzelmet aratott az Európa-bajnokság észt fordulóján, a sikerek szárnyán érkezett a Finn Rally-ra Alexey Lukyanuk. A „Murvás Nagydíj” egy újabb nagy kihívás elé állította volna a World Rally Car-ral első rajtját tervező pilótát, de azok után, hogy a verseny előtti hétfői teszten hatalmas balesetet szenvedett, nem lehet ott a skandináv világbajnoki futamon.

A fehérorosz színekben versenyző orosz Martin Prokoppal közösen Jyvaskylától dél-nyugatra, Yijalantiében próbálgatta volna a 2014-es specifikációjú, de már kormányváltóval szerelt Ford Fiesta RS WRC-t, de a pálya első teljesítése során egy nagy ugratót követően felborította azt.

Lukyanukot és navigátorát, Alexey Arnautovot a jelen lévő orvosi csapat azonnal megvizsgálta, majd elővigyázatosságból további ellenőrzésre kórházba szállították mindkettejüket. Az Európa-bajnokság harmadik helyén álló 35 éves pilóta második világbajnoki futamára készült volna, és ez lett volna az első alkalom, hogy WRC-vel rajtol el. Erre azonban nem kerülhet sor, hiszen az autót biztosító M-Sport szóvívője elmondta, a Fiesta olyan komolyan megrongálódott, hogy a csütörtöki rajtig nincs idő talpra állítani a kocsit.

„Egy teljes újjáépítésre van szüksége az autónak az M-Sportnál. Nagyon megsérült a hátulja, főleg a bukócső, ez pedig nem egy olyan dolog, amit a műhelyünktől távol is meg lehet javítani. Akkora a sérülés, hogy a technikusaink becslése szerint tíznapos munkára lesz szükség az autón, hogy újra versenyre kész legyen” – mondta el a szóvívő.

„A Finn Rally már azelőtt befejeződött számunkra, mielőtt elrajtolt volna” – hangzottak az érthető módon csalódott Lukyanuk szavai, akinek az M-Sport és Evgeny Novikov korábbi patronálója, Mihail Lepehov biztosította a finn indulási lehetőséget. „A tesztpályán túl gyors voltam egy ugratón, nem módosítottam a sebességemet és az ívet a következő kanyarhoz érve. Irreálisnak tűnik, de ennyi. Sajnálom. Csalódást okoztam sok embernek, akik bíztak bennem, Mihail Lepehovnak, Malcolm Wilsonnak és sokan másoknak. Elnézést kérek a csapatunktól és a rajongóinktól. Fel fogunk állni, de az első és utolsó rali világbajnoki esély elveszett.”

 

Andrew