Get Adobe Flash player

Hajszálnyi győzelem a juniorok között

Quentin Gilbert úgy érkezett a Finn Rally-ra, hogy a 2015-ös szezon eddigi három junior világbajnoki futama közül kettőt megnyert. A Citroen DS3 R3-Max-okkal zajló bajnokságot így megnyugtató előnnyel vezette a francia pilóta, a skandináv összecsapáson azonban nem számíthatott nyugodt menetre, hiszen az eddigi összes versenyt a dobogón befejező Henri Haapamaki hazai pályán vehetett revansot.

A 26 esztendős Gilbert és navigátora, Renaud Jamoul megnyerték az első szakaszt, a szuperspeciált, pénteken viszont egy hatodik és egy harmadik szakaszeredménnyel nyitottak csupán. Ekkor a harmadik pozícióban álltak a juniorok mezőnyében, ahonnan a következő különpróbán feljöttek az első helyre, miközben a nagy rivális Haapamaki két és fél percet vesztett egy defekt következtében. A francia páros az első napot csaknem másfél perc előnnyel zárta aztán.

„Kikalkuláltuk, hogy úgy tudunk Haapamaki előtt maradni, ha nem vesztünk fél másodpercnél többet kilométerenként” – mesélte Jamoul a szombati napról. „Az esőben sokat hagytunk ott, nagyon nehéz volt az.” Haapamaki viszont őrült tempót diktált, szombaton egy kivételével az összes szakaszt megnyerte a kategóriában és 22,8 másodpercre volt már csak Gilbertéktől az utolsó nap előtt, mely 28,26 kilométer versenytávot foglalt magába.

„A terv szerint haladt minden, de kicsit izgalmasabbá tettem” – utalt Jamoul a vasárnapi hibájára, amikor később jelentkeztek be az egyik időellenőrző állomáson, mint kellett volna. „Egy nagy hiba volt, soha életemben nem történt még ilyen velem. Biztos voltam benne, hogy leellenőriztem, és 26 volt az érkezési idő. 24-nél elővettem a kártyát és láttam: ’O, mi a sz**, ezen 24 van!’ Mondtam Quentinnek: ’Indulj, indulj!’ Két másodpercet késtünk. Egy nagy hiba volt ez.”

A tíz másodperces büntetés az utolsó előtti szakasz eredménylistáján került feltüntetésre a páros neve mellett, ekkor már csak 2,4 másodperc volt az előnyük, mivel a kérdéses gyorsaságin 10,4 szekundumot vesztettek riválisukkal szemben. „A verseny sosem fejeződik be a cél előtt, az utolsó szakaszra 2,4 másodperc előnyünk volt csupán” – folytatta Jamoul. „A szakasz előtt megkérdeztem Quentintől: ’Mit akarsz csinálni?’ Bebiztosíthatjuk a második helyet a bajnokság miatt, vagy megpróbálhatunk nyerni. Azt mondta, nem akarja elveszteni a győzelmet, úgyhogy túl nagy kockázat nélkül, de nyomtuk.”

A páros másodjára jobb időt futott a myhinpaai szakaszon, mint az első körben, nem is kevéssel, tizenkét másodperccel autóztak ekkor gyorsabban. A kérdésre, hogy elég lett-e mindez a győzelemhez, a beíróban kapták meg a választ. „Nagyon ideges voltam. Normális ez, nagyon szoros volt. Nagyon hosszúnak tűnt az idő, miután célba értünk” – mondta Gilbert. „A stop állomáson tudtam, hogy amennyiben 9-et ír a lány, oké, a 8-cal szorosabb, de a 9 oké” – hangzottak Jamoul szavai. Happamaki végül 6 perc 59 másodpercet autózott, Gilberték előnyéből megmaradt fél másodperc, így a juniorok, valamint a WRC 3-asok között is győztesként állhattak fel a céldobogóra.

„Quentinnek köszönhető, hogy deleálta a hibámat. Meg kell köszönnöm neki – én vagyok a legboldogabb ember” – könnyebbült meg Jamoul a célban. „Ez az eddigi legnagyobb győzelmem, mivel ez egy finnországi diadal, ami nagyon különleges és egyedi verseny, egy mitikus rali. Fantasztikus dolog, nagyon boldog vagyok tőle” – mondta el Gilbert.

A páros előnye harminchárom pont az összetett értékelésben, így már a soron következő futamon, a Korzika Rally-n elhódíthatják a junior világbajnoki címet, de a WRC 3-as koronára is jók az esélyeik.

 

Andrew