Get Adobe Flash player

Harmincadik Finn Rally

 

Fabrizio de Sanctis 2015-ben immár harmincadik alkalommal vett részt a Finn Rally-n. Az olasz versenyző 1986-ban rajtolt el először az ugratóiról és a nagy tempójáról híres viadalon, azóta minden évben ott van a skandináv megmérettetésen, így ami a megszakítás nélküli részvételt illeti egy adott viadalon, egy új rekordot állított fel a rali világbajnokság 1973 óta íródó történetében.

A Finn Rally-n történt legtöbb részvétel a finn Juhani Lansikorpi nevéhez fűződik, aki harmincegyszer rajtol el az eseményen. 1973 óta azonban de Sanctis a leglojálisabb a skandináv viadalhoz, ő 1986-tól – amikor még 1000 Tó Rally néven futott az esemény – egyetlen versenyt sem hagyott ki.

A hatvanadik életévét nemrég betöltő versenyző 2015-ben egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel vágott neki a finn futamnak. „Az utolsó tízen célba értem. Talán ez is egy rekord?” – mosolygott.

A Toszkánában élő de Sanctis 1983-ban kezdte ralis pályafutását, akkor egy Autobianchi A112 Abarth-ot vezetett. Ez a pöttöm autó volt az, amit Finnországba is elvitt három évvel később, akkor, amikor a B csoportos torpedók is mehettek még. „Háromszáz méter után megállt a motor. Tíz napot töltöttünk itinerkészítéssel, úgyhogy úgy döntöttünk, a következő évben visszatérünk.”

Azóta nem hiányzott egy Finn Rally-ról sem, csapatával Jyvaskyla közelében a hirvivuori birtokon egy tó melletti nagy házban lel egy hét nyugalomra. „Néhány évben csak a Finn Rally-t teljesítettem” – jegyezte meg. „Indultam azonban San Remóban, Portugáliában, az RAC-n és Katalóniában is olyan autókkal, mint a Fiat Uno Turbo, a Mazda 323 4WD, a Lancia Delta HF és a Mitsubishi Galant.” A ’90-es évek végétől azonban hűséges maradt a Mitsubishi Lancer különböző evolúcióihoz.

Legszebb emléke, amikor a privát indulók között harmadikként tudott végezni egyszer a ’90-es évek elején. „Ezen is túltehet, ami most az átvételeken történt. Az ellenőrök megtapsoltak és megleptek bennünket egy szép csokor rózsával. Az évek során barátokká váltunk. Nagyon megható volt ez” – tette hozzá de Sanctis, aki ezúttal egy hölgynavigátorral, Giorgia Larosával vágott neki a versenytávnak. A pilóta a 2010-es itteni rajtja, azaz a huszonötödik Finn Rally-ja után kiadott egy könyvet is az északi kalandjairól, melyek között ott van 1994 is, amikor navigátorként vett részt az eseményen. „Éppen a verseny előtt törtem össze az autómat egy baleset során. Egy barátom javasolta, hogy navigáljak neki. Egy másodpercig sem hezitáltam.”

A szervezők de Sanctis előtt tisztelegve lehetővé tették a versenyző számára azt is, hogy a csütörtök esti harjui szuperspeciálon ő rajtoljon elsőként. A talján versenyző Jean-Pierre Manzagolt és Stig Blomqvistot hagyta le, ami a rekordot illeti, előbbi huszonkilencszer állt rajhoz a Korzika Rally-n, utóbbi huszonnyolcszor a svéd világbajnoki futamon.

 

Forrás: best-of-rallylive.com

 

Andrew