Get Adobe Flash player

Pozitív lépés a WRC-k 2017-es frissítése? - Markko Martin a jelenlegi WRC-kről

 

Markko Martin a jelenlegi WRC-kről

Az öt rali világbajnoki futamgyőzelemmel büszkélkedő Markko Martin a 2019-es Észt Rally-n egy jelenlegi generációs World Rally Car-ral állt rajthoz. De milyen is a ma Ford Fiesta WRC-je a tegnap Ford Focus RS WRC-jével összehasonlítva? A wrc.com készített interjút a 2005-ös szezon közben egy tragikus baleset miatt visszavonult észt versenyzővel.

- Milyen volt az élet visszatérni egy World Rally Car kormánya mögé?

- Fárasztó volt! Dögrováson voltam az első nap után. Komolyra fordítva a szót, elfelejted, hogy milyen kemény munka ezeket a dolgokat vezetni. Tudok vezetni probléma nélkül, de nehezebb volt motivációt szerezni, hogy keményebben nyomjam, közelebb a határhoz. Nem teljesítetten versenyt néhány éve, igazi versenyt igazi autóban nagyjából tíz éve, úgyhogy érdekes volt visszatérni. Örülök, hogy megtettem. Nem volt tudásom ezekről az autókról, és ez volt az igazi oka, hogy megtettem ezt, hogy jobban értsem, hogyan működnek ezek az új autók.

- A tudással felvértezve látunk majd ismét?

- Nem. Mint ahogyan elmondtam már, meg akartam érteni az autókat, és most értem őket. Egy kellemes megerősítés volt ez, a küldetés teljesítve.

- Mi volt az a dolog, amit a legnehezebb volt megszokni?

- Az aerodinamika és az, ahogyan működik. Kicsit bátortalan voltam a verseny elején, amikor nem tudtam pontosan, hogy mekkora tapadást kapok az aerotól. Amikor versenyeztem, volt valamekkora leszorítóerőnk, alapvetően azonban egy nagyon nagy spoiler volt csak. Nagy tudomány van ebben most.

- Mennyire segített az aero?

- Nagyon vagány volt, amikor elkezdtem érezni az aerot. Úgy voltam vele, „ah, itt van”, és aztán elkezdesz vele egy kicsit játszani. Igencsak elképesztő, amikor bemész egy hatodik fokozatú kanyarba, és amennyiben húz még a motor, padlógázon tartod, az aero pedig átvisz a kanyaron; csak ülsz ott, és tekered a kormányt. Elég nagy különbség ez azokhoz az autókhoz képest, amiket vezetni szoktam. Lehet, hogy kicsit homályos az emlékezetem, de minden bizonnyal úgy emlékszem, hogy elvettem, fékeztem, és rákészítettem az autót.

- Ez azt jelenti, hogy versenyzőknek könnyebb most, mint amikor te vezettél?

- A versenyzők minden érában azzal mentek, amijük volt, azt vitték a maximumra, ez az, amit csináltunk, amikor én versenyeztem, és ez az, amit most is csinálnak. Veszed a felszerelést, és a legjobbat hozod ki belőle. Az aero és az extra teljesítmény, amik más dimenziót képviselnek csupán.


Andrew

 

2019. július 18.