Get Adobe Flash player

Erkölcsi katasztrófa sújtotta terület

A Deutschland Rallye hírhedt gyorsasági szakasza és egyben a csúcspontja a baumholderi különpróba, melynek útvonalát olyan betonozott utakon jelöli ki, amik korábban a katonai járművek gyakorlatozására szolgáltak.

Mióta a német viadal a rali világbajnokság egyik állomása, a futamnak mindig része ez a félelmetes, más néven Panzerplattének nevezett szakasz. Az általában több mint negyven kilométeres gyorsasági helyszínének története azonban sokkal korábbra, egészen pontosan 1937-re nyúlik vissza, amikor a német hadsereg egy kilencven négyzetkilométeres gyakorlóterületet hozott létre.

1938-ra húsz ház, egy főhadiszállással együttesen létesített tiszti tábor, egy hadbiztosi raktár és az egyes hadosztályok számára különféle barakkok épültek fel. Nagyszámú német és osztrák egységet képeztek ki itt, Baumholderben 1939-től, a tankvezetés oktatás volt a terület specialitása. Ezért láthatóak még ma is a hinkelsteinek, azaz az utak mentén a masszív betontömbök, melyeknek az volt a feladata, hogy megállítsák az útról letérő hadijárműveket. Nem kell mondani, ezek még ma, a raliautók esetében is jó szolgálatot teljesítenek.

1944-ben a terület komoly bombázásokat élt át, ennek során számos épület és a vasúti pályaudvar is súlyosan károsodott. Baumholder 1945 márciusában csata nélkül került amerikai fennhatóság alá, majd az év júliusa és 1951 között francia egységek foglalták el a területet.

1951-ben ismét az amerikaiak fennhatósága alá került, akik új infrastruktúrával látták el. Bárok, templomok, éttermek létesültek, lányokat szállítottak be, a hatóságok pedig bekötött szemmel nézték a prostitúciót. Ezért is van az, hogy a helyiek „erkölcsi katasztrófa sújtotta területként” emlegették a helyet.

Baumholder azóta jelentősen megtisztult, de az amerikaiak egészen 2012-ig itt maradtak. Ekkor a védelmi köreiket megvágták, és bejelentették, hogy az utolsó állandó helyőrséget is megszüntetik itt.

A tankok számára épült betonutak és azok kihívásai azonban megmaradtak, és adnak helyet a rali világbajnokság egyik legszokatlanabb gyorsaságijának napjainkban is.

 

Andrew