Get Adobe Flash player

Barum Rally 2015 - 2. nap

A Barum Rally 2. napja

 

A Barum Rally befejező napján 87 kilométer versenytáv várt a talpon maradt mezőnyre, ezt hat szakaszra osztották el a rendezők. A programban háromfajta pálya szerepelt, amit két körben teljesítettek a párosok.

A nap az élmezőnyt tekintve nem ígért túl nagy izgalmakat, hiszen tisztes időkülönbségek alakultak ki a versenyzők között szombaton.

Az első körben Jan Kopecky csak egy szakaszt nyert, egyen pedig megpördült, de ennek ellenére is növelte előnyét. A második helyen álló Vaclav Pech szintén bemutatott egy megforgást, így üldözőjének, a részsikert is arató Kajetan Kajetanowicz-nak mindössze tizenhárom másodperc volt már csak a lemaradása az utolsó három szakasz előtt. A negyedik és ötödik pozícióban sem történt változás, azokat Alexey Lukyanuk, valamint Pavel Valousek foglalta el. Mögéjük Jan Cerny és Hermen Kobus jött fel, miután Miroslav Jakes időt vesztett egy defekt miatt, Charles Martin pedig kiállni kényszerült Peugeot 208 T16-osának műszaki hibája okán. Craig Breen az előző napi defektjei után mindent megpróbált, hogy a lehető legtöbb pontot szerezze, reggel rögtön szakaszgyőzelemmel kezdett, a nap felénél pedig már a nyolcadik helyen állt. A legjobb tízet Antonin Tlustak és Jan Jelinek zárta ekkor.

Kopecky délután teljes mértékben a biztos célba érkezést tartotta a szem előtt, ami sikerült is neki. A cseh pilóta ötödik Barum Rally győzelmét aratta, megszerezte a cseh bajnoki címet, a Skoda Motorsport pedig egy újabb nagyszerű eredményt könyvelhetett el a Fabia R5-nek.

Pech délután rákapcsolt, nyert egy szakaszt, és végül megtartotta a második helyet. Kajetanowicz Fordjának erőforrásával gondok adódtak, a lengyelnek azonban sikerült a célba érés, harmadik lett és növelte előnyét a kontinenssorozat összetett pontversenyében. Lukyanuk Kajto műszaki problémájával párhuzamosan megpróbált mindent, megnyerte az utolsó két gyorsaságit, mindez azonban nem volt elég a dobogós helyezéshez. Valosuek és Cerny megtartotta pozícióját, Breen azonban meg tudta előzni Kobus-t, így a hetedik helyen zárt az Európa-bajnoki értékelésben második helyen álló ír. Kobus a pozícióvesztést egy megforgásnak is köszönhette. Jakes visszajött a pontszerzők közé, kilencedik lett, Jelinek a tízedik helyen ért célba, Tlustak viszont egy defekt miatt kiszorult a pontszerzők közül.

A nap leggyorsabbjának Lukyanuk bizonyult, így ő kapta az ezért járó hét pontot, Kajetanowicz lett a második. Breen a hatodik helyével két pluszpontot gyűjtött.

Az ERC 2-ben nem változott az előző napi sorrend. A kategóriát az abszolút értékelés kitűnő tizenegyedik helyén záró Botka Dávid nyerte Mitsubishijével két subarus pilóta, Vojtech Stajf, valamint Dominykas Butvilas előtt.

A juniorok futamán a már Európa-bajnok Emil Bergkvist újabb győzelmet aratott Opeljével. A második helyre Ralfs Sirmacis érkezett Peugeot-jával, aki ugyanezt a pozíciót kaparintotta meg az év végi értékelésben is. A verseny céljába az opeles Aleksander Zawada futott be harmadikként, a bajnokságban pedig Marijan Griebel állhat fel a dobogó alsó fokára. Griebel egy defekt miatt csúszott vissza a második helyről, ez akadályozta meg, hogy az év végi kedvezőbb helyezésért az utolsó pillanatig küzdhessen. A bajnoki dobogóért harcoló másik versenyzők közül Steve Rokland műszaki hiba miatt volt kénytelen idő előtt búcsúzni, Chris Ingram versenyének pedig egy baleset vetett véget, ami miatt a tízedik szakaszt meg is kellett szakítani.

Az ERC 3-as kategóriában a juniorok domináltak, itt is Bergkvist bizonyult a legjobbnak Sirmacis és Zawada előtt. Berkvist ezzel az eredménnyel jó eséllyel pályázik ennek a kategóriának is a bajnoki címére.

 

A verseny végeredménye:

1. Jan Kopecky Skoda Fabia R5 2ó 12p 17,7mp

2. Vaclav Pech MINI John Cooper Works S2000 +27,3mp

3. Kajetan Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +39,9mp

4. Alexey Lukyanuk Ford Fiesta R5 +1p 10,8mp

5. Pavel Valousek Skoda Fabia S2000 +2p 30mp

6. Jan Cerny Skoda Fabia S2000 +4p 7mp

7. Craig Breen Peugeot 208 T16 +4p 25mp

8. Hermen Kobus Skoda Fabia R5 +4p 31,1mp

9. Miroslav Jakes Citroen DS3 R5 +5p 46,2mp

10. Jan Jelinek Skoda Fabia S2000 +6p 41mp

  

Andrew

 

2015. augusztus 30.