Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC 2017 - A Ford komolyabb szerepvállalása

 

A Ford komolyabb szerepvállalása

A hírt, miszerint a Ford nagyobb támogatást nyújt a privát csapatként futó M-Sport World Rally Team-nek, mely Ford Fiestákat használva megnyerte 2017-ben a rali világbajnokság gyártói küzdelmeit, örömmel fogadta mindenki, köztük a világbajnok Sebastien Ogier is.

A rali világbajnoki csapatok 2018-as bemutatóján, az Autosport International Show-n jelen volt Gerard Quinn is, a Ford Performance Europe első embere is, ahol mesélt arról, hogy hogyan is állnak a dolgok. „A Ford és az M-Sport közötti kapcsolat tekintetében semmi sem változott. Partnerek vagyunk 1997 óta (amióta a Ford megszüntette a direkt tevékenységét a rali világbajnokságon). Ami változott, az az, hogy erősebb az elkötelezettségünk, hogy továbbfejlesszük az új Fiestát 2018-ban, ami egy olyan dolog, amit bármely esetben is megtettünk volna, mivel ez volt az útja annak, ahogyan működött a kapcsolatunknak az utóbbi két évtizedben.”

Az alakulat az idei bajnokságra már a Ford szót is tartalmazó csapatnévvel nevezett, ami azonban az M-Sport után következik csak. Mit is mond ez a két fél közötti kapcsolatról? „Nem hinném, hogy bármit ki lehetne olvasni ebből. A fontos dolog az, hogy a Ford név ott van, és erős összeköttetésben van az M-Sporttal. Nem mindenki rendelkezhet a védjegyünkkel” – mondta Quinn.

Mi változott különösképpen erre az évre? „Erősebb a globális elkötelezettségünk, hogy olyanfajta technológiai előnyöket biztosítsunk, melyek ahhoz szükségesek, hogy fejlődhessen a 2017-ben oly sikeres autó. Az, hogy megvan az erőforrás az autó 2018-as fejlesztésére és fejlődésére, nagyon jelentős dolog abban a tekintetben, hogy ez mit is jelenthet a teljes programra vonatkoztatva. Ez műszaki dolgokat és pénzt is takar.”

Elég volt ez Ogier meggyőzéséhez, hogy maradjon az M-Sportnál? „Seb nagyon is egy vezéregyéniség, ami úgy gondolom, nagyon fontos a csapatban, a kulcsfontosságú dolog azonban az az elkötelezettség volt számára, hogy folytassuk az M-Sport támogatását és fokozzuk a támogatást mind pénzügyi, mind műszakilag szempontból.

A Ford autósport tevékenységének globális vezetője, az Egyesült Államokbeli Dearbornban székelő Mark Rushbrook ugyancsak jelen volt az Autosport International Show-n. „A Ford húszéves kapcsolata az M-Sporttal példátlan sikereket hozott a ralisport minden szintjén, amire nagyon büszkék vagyunk, és standardként állította ki a Fiestát a raliversenyzők számára szerte a világon” – nyilatkozta Rushbrook.

„Itt voltunk, hogy segítsük őket a 2017-es autó homologizációjában. Egy nagyszerű partnerkapcsolat volt ez, és nagyon elégedettek voltunk azzal, amit elértünk. A műszaki támogatás azonban növekedni fog minden téren 2018-ban, a motorfejlesztésben, az aerodinamikában és a futómű munkájában is. Kétségtelen, hogy várjuk már, hogy segítsük Malcolmot és az M-Sport csapatát az élen tartani. 2018-ra azt akarjuk, hogy mindezt egy újabb szintre vigyük. Egy olyan vállalat globális erőforrásaival rendelkezünk, mely valóban tud segíteni abban, hogy ez az autó minden hétvégén egyre gyorsabb legyen” – zárta gondolatait a Ford Performance tavaly novemberben kinevezett vezetője, aki a csapatbemutatót követően az M-Sport cumbriai bázisára utazott, ahol a 2018-as szezonnyitó futama, a Monte-Carlo Rallye előtt a technikai projekteket tekintették át.

 

Andrew

 

2018. február 1.