Get Adobe Flash player

Ausztrál Rally 2015 - 3. nap

Az Ausztrál Rally 3. napja

 

A tizenhárom futamos rali világbajnokság tízedik fordulójának utolsó napja nem csak azért ígért izgalmakat, hogy hogyan alakul az élen álló, egymást mindössze 2,6 másodperccel elválasztó hármas csatája, de a világbajnoki cím is eldőlhetett Ausztráliában mind az egyéni, mind a gyártói értékelésben.

A futamgyőzelemért Sebastien Ogier, Kris Meeke és Jari-Matti Latvala küzdött meg a hatvankilenc versenykilométert kitevő öt szakaszon. A napot háromtized másodperc előnnyel kezdő Ogier aztán nem bízott semmit a véletlenre, és miután ezúttal már nem kellett a takarítói szerepkör hálátlan feladatával megbirkóznia, megnyerte az első kör mindhárom szakaszát. A Volkswagen Motorsport pilótája így hét másodperccel növelte a távolságot üldözőivel szemben.

Latvala mindannyiszor második időt futott, ő tíz szekundummal növelte fórját Meeke-vel szemben, ezzel az utolsó két gyorsasági előtt csaknem húsz másodperc volt már az előnye. Latvala egyébként próbálkozott támadást indítani Ogier ellen, aminek eredményeként egy landoláskor még a szélvédő is megrepedt Volkswagenjében. A finn azt is elmondta, nem úgy fordul a kocsi, ahogyan kellene, kicsit erőlködnie kell vele. Meeke azt nyilatkozta, az első két napon előnyben volt a rajtpozícióval, ezúttal azonban megmutatkozott már a Volkswagenek igazi tempója.

Az eredménylista hátsóbb részében sem történt változás. Andreas Mikkelsen 4,2 másodpercre közelítette meg Meeke-t, mögötte Hayden Paddon, az erőátvitel felől furcsa zajokat halló Ott Tanak, valamint Thierry Neuville várhatta a folytatást. A nyolcadik helyen álló Dani Sordo az itinerére panaszkodott, de az autóba bejutó por is zavarta. A legjobb tízet Elfyn Evans és Nasser Al-Attiyah zárta.

Ogier a második körben sem vett vissza a tempóból, a legjobb időt futotta a zárószakaszokon, köztük a Power Stage-en is. A francia tizenkét szekundomos előnnyel ért célba, és stílusosan, futamgyőzelemmel biztosította be sorozatban harmadik világbajnoki címét. „Egy elképesztő szezon ez, az eddigi legjobbam” – nyilatkozta Ogier. „Hibák nélkül, nagyszerű teljesítményekkel, és ez is egy nagy eredmény. A rajtelsőség szempontjából ez a legnehezebb verseny, és mégis sikerült nyernünk. Tökéletes útja volt a ez harmadik cím megszerzésének.” Ogier Sebastien Loeb, Juha Kankkunen és Tommi Makinen után a negyedik pilóta, aki kettőnél több rali világbajnoki címet tudott elérni – a francia versenyző kilenc, a két finn pedig négy koronát gyűjtött be pályafutása során.

Latvala előbb egy harmadik, aztán a bónuszpontokért zajló szakaszon egy második időt ért el, közben pedig ékszíjat cserélt Polo WRC-jén, mert az utolsó gyorsaságin bejelzett a generátor figyelmeztető lámpája. A finn ettől függetlenül másodikként zárta a versenyt, így Ogier első helyével együtt, három futammal a bajnokság vége előtt elkönyvelhette sorozatban harmadik gyártói világbajnoki címét is a Volkswagen. Latvala a célban nagyon sportszerűen elismerte, csapattársa jobb volt nála a hétvégén.

Meeke végül csaknem fél perc lemaradással ért célba, és a szerencséjének is köszönhette a harmadik helyet. Mikkelsen ugyanis tíz másodperces büntetést kapott egy késés miatt, ami megfosztotta attól a volkswagenest, hogy a dobogón végezzen. A norvég egy Power Stage ponttal vigasztalódhatott. Ötödikként Paddon végzett, aki után Tanak és Neuville állhatott fel a céldobogóra. A nyolcadik helyre Sordo érkezett, a legjobb tízet pedig Evans és Al-Attiyah zárta.

A WRC 2-ben a tizennégy másodperces hátránnyal a második helyen álló Yuriy Protasov támadást indított Al-Attiyah ellen a nap elején. Hiába nyerte azonban az ukrán sorra a szakaszokat, a nap közepén kiugrott egy rajtnál, ami miatt tíz másodperces büntetést kapott. Al-Attiyah győzelme így nem forgott veszélyben. A katari versenyző ezzel az eredménnyel megszilárdította vezető helyét a bajnokságban is. Protasov megnyerte az összes vasárnapi gyorsaságit a kategóriában, a büntetés miatt azonban 13,5 másodperc hátránnyal ért célba. A dobogó alsó fokára az Al-Attiyah-hoz és Protasovhoz hasonlóan Ford Fiesta RRC-t hajtó Abdulaziz Al-Kuwari állhatott fel, ő csaknem két és fél perces különbséggel ért célba.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 59m 16.4s
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +12.3s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +32.6s
4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +38.5s
5. Hayden Paddon Hyundai Motorsport i20 WRC +55.1s
6. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 38s
7. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 8.3s
8. Dani Sordo Hyundai Motorsport N i20 WRC +2m 15.2s
9. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +4m 33.7s
10. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RRC +11m 46.5s

 

Andrew

 

2015. szeptember 13.