Get Adobe Flash player

Mikor McRae majdnem második lett egy Skodával

 

Néhány alkalommal életre kel a mese. Vagy majdnem. Az egyik ilyen alkalom a 2005-ös Ausztrál Rally volt. Minden igazán jó sztorihoz kell egy hős, a hős pedig ennél az esetnél nem volt más, mint Colin McRae. Ha pedig úgy alakul, hogy a hős az esélytelenebb, még jobb a történet. És semmi sem volt esélytelenebb, mint a Skoda.

Colin legutolsó teljes szezonját 2003-ban teljesítette a Citroennél, utána különböző kalandokban volt része, indult Le Mans-ban és a Dakaron. Ugyanakkor mindenki arra vágyott, hogy visszaüljön egy raliautóba. Az egyszeri lehetőség 2005-ben érkezett a Skodától a brit versenyre.  

Azt a futamot beárnyékolta Micheal Park tragikus halála, a Skoda PR részlegének viszont felnyitotta a szemét, hogy Colin Fabia WRC-s indulása nagyobb publicitást kap, mint amennyit a Skoda egész évben. Természetesnek tűnt így, hogy a megállapodást kiterjesztik az Ausztrál Rally-ra is, melyet az idény záró fordulójaként jegyeztek.

Különös verseny volt. Sebastien Loeb vezető helyről ütközött neki egy fának. McRae és navigátora, Nicky Grist feltartóztathatatlanul tört felfelé a ranglistán, abszolút a határon közlekedtek. Vasárnap a három szakaszt tartalmazó utolsó kör előtt az elképesztő harmadik helyen álltak – ami azonos volt a Skoda legjobb addigi eredményével –, és rajta tartották szemüket a második pozícióban lévő mitsubishis Harri Rovanperán, aki elismerte, nehéz lesz maga mögött tartania a repülő skótot.

Mielőtt az utolsó nagyjából ötven versenykilométernek nekiláttak volna, a perthi Langley Parkban volt egy szerviz. És itt történt meg az, hogy a Skoda szerelői döntő fontosságú hibát követtek el McRae Fabia WRC-jének kuplungcseréje során. A percek egyre csak teltek, a többi csapat szerelői pedig felismerve, hogy dráma készül, elkezdtek összeseregleni a Skoda sátra körül, és még egy-két tanácsot is bekiabáltak a pánikoló cseh szerelőknek, hogy azok úrrá tudjanak lenni a problémán.

Mikor tisztává vált, hogy az idő lejárt és a skót nem folytathatja, Colin bámulatos teljesítményét elismerve spontán taps tört ki. A skót legenda egy újabb fejezetet írt.

Ami McRae-t magát illeti, a körülményekre való tekintettel az egyetlen értelmes megoldásnak látott neki, útba vette a Fenians-ot, a versenyközponttal szemben lévő ír pub-ot, és a következő néhány órát ott töltötte. Örömmel adott interjúkat itt egy korsó mellett.

Sajnos McRae már nem mesélhet arról, mit érzett. Nem úgy Grist: „Az egyik leghihetetlenebb pillanat volt Colinnal eltöltött pályafutásom során” – emlékezett vissza a wales-i navigátor. „Felnőttek sírtak szerte a szervizparkban, sohasem láttam ilyent. Kétségtelen, ez volt Colin karrierjének egyik legjobb autózása.”

 

Andrew