Get Adobe Flash player

Az első magyar Bajnokok Tornája

 

Hazánkban az első Bajnokok Tornáját Nagykanizsán rendezték, az eseményre a Járműipari Kiállítás és Vásár keretében került sor 1995-ben, pünkösd hétvégéjén. A viadal szervezése és lebonyolítása Szakony Szilárdnak és csapatának a nevéhez fűződik, ők rendezték a városban a hajdani ÁFÉMSZ Rallye-kat is a ’80-as évek második felében. Nyilvánvaló, hogy nem volt lehetőség az ötletadó Kanári-szigeteki verseny szinkronpályás kialakítására, de a kijelölt pálya tartalmazott minden ralihoz szükséges elemet: volt benne technikás és tempósabb aszfaltos rész, valamint murvás szakaszok is.

A versenyen az elsőosztályú ralibajnokság szinte minden kategóriája képviselte magát. Balatonyi Árpád és a közönségkedvenc Varga „Cigány” Zoltán egy-egy kocka Ladával indult, a kétszeres abszolút bajnok Hideg János egy kereklámpással, Topor Kálmán pedig egy Samarával. Az N4-es géposztályból számos neves versenyző vett részt az eseményen, Érdi Tibor komplett csapattal, tréningautóval utazott el a viadalra, hogy a bajnoki futamgyőzelmek után itt is arasson Mazda 323 GTR-jével, Gerencsér Tibor N csoportos címvédőként rajtolt el a Ford Escort Cosworth-tal, Oroszlán László a megszokott Mitsubishi Galantot, míg Mérey Lajos egy ritkább darabot, a Nissan Sunny GTI-R-t hozta. A Lancia Delta Integralék sem maradhattak el, Horner „Bubu” Péter és Keszler Mátyás voltak, akik az olasz ikonokat hajtották. Az elsőkerekes autókat többszörös bajnok gépek képviselték, Ferencz Sándor Volkswagen Golf GTI-vel, Radó István Peugeot 205 GTI-vel, Takácsi Pál Opel Astra GSI-vel rajtolt el, Szabó Gyuri pedig az elmaradhatatlan Trabanttal indult.

A nem csak a régióból, de az ország távolabbi pontjáról is szép számmal érkező nézők a versenyzőket kétszer láthatták saját megszokott versenygépeikkel, mindkétszer három kört teljesítettek a városközpontban, az Olajbányász stadionnál kijelölt körülbelül 1,5 kilométeres pályán, valamint egy kör erejéig a rendezők által biztosított Astra Kupás Opelbe is be kellett pattanniuk.

A látványos versenyen, mint ahogyan a bajnoki futamokon is, előfordultak kicsúszások és műszaki hibák is. A viadalt Gerencsér Tibor nyerte, miután Érdi Tibor Mazdájának váltója csütörtököt mondott. Az eseményről a Magyar Televízió már aznap este beszámolt, a Szív TV-n pedig hosszabb összefoglaló volt látható néhány nappal később. Bár tervezték a folytatást és hogy több szakágra is kiterjesztik a Bajnokok Tornáját, a versenyből sajnos nem lett hagyomány.

 

Köszönet Szabó Robinak, aki a rendelkezésünkre bocsátotta az első magyar Bajnokok Tornájáról készített képeit!

Andrew