Get Adobe Flash player

A Clark-Smith saga

Azzal kezdődött minden, hogy Luis Perez Companc a pályabejárás első napját követően úgy döntött, nem marad a versenyre, és a 2008-as rali világbajnokság jordániai állomása helyett hazatért Argentínába.

Az FIA szabályai szerint ez nem egy normális eljárás, emiatt, hogy a csapat megússza a súlyos büntetést, valakit találnia kellett a 10-es rajtszámú Munchi’s autó volánja mögé.

Több forgatókönyv is körvonalazódott, végül az M-Sport úgy döntött, a legkézenfekvőbbnek megoldás az, ha Barry Clarkot bízzák meg a feladattal. Clark a 9-es rajtszámú kocsi, a szintén a Munchi’s színeiben rajthoz álló Federico Villagra szerelőjeként már útban volt a versenyre, a tervek szerint szerda késő este érkezett a közel-keleti államba.

Azért, hogy a versenybíróság jóváhagyja indulását, a némi versenyzői múlttal rendelkező brit fiatalembernek csütörtökön reggel mindenképpen meg kellett jelennie a Fekete-tengernél és részt kellett vennie a shakedown-on. A tervek szerint alakult ez. Eddig minden rendben, de mi a helyzet a pályabejárással?

Megfelelő itinert találni egy dolog, az rendelkezésre állt angol nyelven és spanyolul is. Az már viszont egy másik kérdés, hogy lesz-e valaki, aki ezt úgy mondja el, hogy Barry is értse! Angol legyen a navigátor vagy spanyol? Végül az argentin másodpilótát, Jose Diazt kérték meg, hogy üljön be az öngyilkos székbe. Feladata nem kevesebb volt a gyorsasági szakaszok teljesítése közben, mint olvasni és lefordítani Villagra itinerét, hogy azt Clark is értse.

Igen ám, de további problémák is felszínre törtek ezt követően. Egy olyan raliversenyen, melyen az összes élversenyző is elmondta, a pontos itinerkészítés és visszaolvasás kritikus fontosságú, működhet-e ez? Az idő majd eldönti.

Menet közben kiderült, Villagrának is gondjai akadtak, nem volt senki, aki át tudta volna venni Clark feladatkörét. Végül Nicola Smith-nek adták ki, az ő felelőssége Villagra autójának jobb hátsó felfüggesztését felügyelni. A hölgy a csapat vendéglátó személyzetének tagjaként volt jelen Jordániában, azért utazott, hogy emlékezetes pillanatokat gyűjtsön. El is jött ennek az ideje!

 

Andrew