Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen C3 WRC 2017 - Amikor csak utas vagy

 

Amikor csak utas vagy

Esapekka Lappi úgy érezte, vége a versenyének, amikor a Svéd Rally pénteki napján kalandba keveredett. A finnek ezzel szemben szerencséje volt, és vasárnap másodikként hajthatott fel a céldobogóra a Citroen C3 WRC-vel.

Lappi, aki mindössze másik futamán szerepelt a francia csapattal, az ötödik szakaszon egy ötödik fokozatban teljesített jobbkanyarban a túlzott sebességnek köszönhetően nekiment a hófalnak, a levegőbe repült, majd egy háromszázhatvan fokos fordulatot írt le. A kocsi a csodával határos módon a kerekein landolt, aztán pedig be tudta fejezni vele a gyorsaságit a pilóta és Janne Ferm navigátor.

Lappi elismerte, nem tudott tenni semmit sem, amikor megtörtént a baj. „Csak egy utas vagy. Úgy éreztem, ’oké, ennek itt a vége most…’” – mesélte a huszonnyolc esztendős pilóta a versenyt követő sajtótájékoztatón. „Nem érted, mi történik, csak vársz. Amikor megállt az autó, egyes fokozatba kapcsoltam, és elindultuk ismét, működött minden. Janne azt mondta, ’biztos eltörött valami’, de semmi sem törött el, folytattuk.”

„Esapekka jól vezetett, ez az egy kis momentumunk volt pénteken… Kicsi volt – túlreagáltam!” – mondta el Ferm.

A baleset nem volt hatással Lappi magabiztosságára. „Nem hinném, hogy így lett volna” – nyilatkozta a pilóta. „Küszködtünk egy kicsit, elvesztettük a splittert, az első aero nem működött tehát egyáltalán – ez érdekes volt, amikor az autó eleje nagyon magasra jött ötödik és hatodik fokozatban. Nagy küzdelem volt a jobbos kanyarokban, úgyhogy nem volt annyira élvezetes. Ez előtt a momentum előtt jól éreztem magam az autóban, jobb volt az a nyomvályúkban, mint az első körben.”

A nyilatkozata ellenére szombaton délelőtt azért nem volt elég bátor a nagysebességű részeken a Citroen pilótája, a verseny végére azonban a második pozícióban találta magát. „Örülök ennek az eredménynek. Ez megindította a szezonunkat és sok jóval kecsegtet az év hátralévő részére” – mondta el Lappi, aki egy Timo Salonent idéző, retro kerettel rendelkező sárga szemüvegben vezetett a havas hétvégén.

 

Andrew

 

2019. február 24.