Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen C3 WRC 2017 - Próbán az új Citroen egyes elemei

 

Próbán az új Citroen egyes elemei

Már nem csak a tervezőasztal mellett, de a pályákon is dolgozik a Citroen a legújabb raliautóján, a 2017-es technikai szabályok szerint épülő World Rally Car-ján. Egyelőre azonban nem a teljes autót tesztelik, hanem aerodinamikai elemeket.

Egy ilyen próbára került sor a Monte-Carlo Rallye felkészülési tesztjén is, ahol a DS 3 WRC-re egy nagyobb aerodinamikai hatásfokot ígérő első lökhárítót szereltek fel, amit mélyebbre húztak, és splitterrel is ellátták azt. A Kris Meeke által teljesített futások célja nyilván az volt, hogy megnézzék a megoldás hatásfokát, hogy mennyit javult elöl a leszorítóerő. Míg a hátsó szárny elég nagy leszorítóerőt tud generálni, elöl minimális módosításokra van jelenleg lehetőség, így ez a mai WRC-k aerodinamikai szempontból kritikus pontja. A 2017-es szabályzat ugyanakkor szabadabb kezet ad a mérnököknek, könnyebb lesz az egyensúlyt megtalálni a két tengely között, de mindehhez jól megtervezett elemekre, kísérletezésre és tesztelésre van szükség.

A hírek szerint a C3-as lesz a kiválasztott modell, de a francia gyártó sportrészlege egyelőre nem jelentette be, hogy melyik típussal tér vissza a világbajnokságra az új éra kezdetén, 2017-ben. Annyi bizonyos, hogy nem DS jelű modell lesz ez. Ami a kocsi megalkotását illeti, a Citroen Racing a tervezési fázisnál tart még, a tesztelés megkezdését áprilisra tervezik.

 

Andrew

 

2016. január 22.