Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen C3 WRC 2017 - Új korszakba lép a Citroen

 

Új korszakba lép a Citroen

A Brit Rally volt az első verseny azok után, hogy a Citroen bejelentette Sebastien Ogier leigazolását. Az alakulat vezetője, Pierre Budar ennek apropóján adott nyilatkozatot, beszélt a francia pilóta csapathoz történő visszatéréséről és sok minden másról is.

 

- Természetesen nagyon boldogok vagyunk a jövő évvel kapcsolatban. Egy kétéves szerződés ez. Nem voltak könnyűek a megbeszélések. Sebastien ötszörös világbajnok már, és vannak elvárásai. Egy olyan csapathoz akart csatlakozni, mely képes segíteni neki abban, hogy ismét megnyerje a címet. Meg kellett válaszolnunk minden kérdését, hogy biztosítsuk, meglesznek nálunk a megfelelő körülmények, amik biztossá teszik, hogy küzdeni tud majd a következő címért.

Terítéken volt mindenfajta kérdés. Nyilvánvalóan a technikai témák voltak a megbeszélések egyik legfőbb aspektusai. Szükség volt arra, hogy meglegyen minden válasz és hogy a csapat minden szükséges fejlesztést meg tudjon neki adni ahhoz, hogy a legjobb szinten legyen. Eléggé biztosak vagyunk abban, hogy nyomni fog minket, hogy még jobbak legyünk.

- További változások a csapat felállásában?

- Nem tudok most többet mondani. Várni kell egy kicsit a további felállásra.

- Két vagy három autó lesz látható jövőre?

- Mondjuk azt, hogy ez még nem került véglegesítésre, biztosítanunk kell, hogy a legjobb szinten van a második pilóta. Amennyiben meglesz a lehetőségünk a harmadik autóra, teszünk majd érte. A prioritás azonban az, hogy biztosak legyünk abban, hogy a két nagyon-nagyon jó pilótánk csatában tud lenni.

- A harmadi autó az Abu Dhabi szponzorációtól függ?

- Költségvetési dolog ez bizonyosan. Természetesen a költségvetés biztosítására lesz szükségünk, hogy lehessen egy harmadik autónk anélkül a kompromisszum nélkül, ami az autók szintjét érintené. Nem tudom megmondani, hogy mikor fogjuk tudni pontosan a választ. Folynak a megbeszélések.

- Ha nem tudjátok, hogy két vagy három autóval mentek-e, az azt jelenti, hogy az egyéni bajnokságra fogtok koncentrálni, nem pedig a gyártói bajnokságra?

- Ha két autónk van csak, nem a legjobbak az esélyeink a gyártói bajnokságban. Sebastiennel a csapatban a prioritásunk az egyéni címen lesz, és ha tudunk futtatni egy harmadik autót, természetesen hajtani fogunk a gyártói cím megnyerésére.

- A PSA csoport ügyvezető igazgatója, Carlos Tavares a beszámolók szerint azt mondta korábban, hogy a Citroen Racingnek nincs szüksége Ogier-re, a siker összejöhet más versenyzőkkel. Nem akart annyi pénzt egy olyan versenyzőre költeni, mint Sebastien.

- Egy nagyon okos srác ő, ezt tudni lehet. Nagyon jól érti és még gyorsabban is, hogy mi is a helyzet. Természetesen észre lehetett venni, számos történés volt nálunk az év korábbi részében, amit figyelembe kellett vennünk, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem követjük el ugyanazt jövőre. Ha nem változtatunk semmin, semmi nem fog történni. Nem ez a cél, amit el akarunk érni.

- Mi a prioritásotok a C3 WRC fejlesztésében?

- Van egy olyan autónk most, ami elég jól működik a futómű és a motor tekintetében. Elég magasan van az autó teljesítménye, de meggyőződésünk, hogy minden tekintetben fejlesztenünk kell, amennyiben a legjobb szinten akarunk maradni, legyen az a motor vagy a futómű. Tudja mindenki, mennyire fontos a legjobb szinten maradni, különösen a futómű tekintetében. Sohasem állhatsz le, hogy hatékony futóművet fejlessz minden felületen.

Bizonyos, hogy az lesz a prioritásunk, hogy folyamatosan odafigyeljünk a futóműre, ugyanakkor dolgozunk a motoron is, mivel tudjuk, a motor egy olyan dolog, amivel mindig lehet fejlődni. Az aero is egy olyan dolog, amit fontolóra fogunk venni, elég nehéz azonban jó lépéseket tenni az aerodinamika tekintetében. A prioritásunk a futóművön és a motoron fog maradni.

 

Időközben kiderült, hogy a Finn Rally-t tavaly megnyerő Esapekka Lappi lesz Ogier mellett a csapat másik pilótája 2019-ben. Egyes értesülések szerint a franciák két autót futtatnának a versenyeken, alkalmanként azonban Sebastien Loeb, illetve Khalid Al Qassimi is rajthoz állhat egy harmadikkal.

 

Andrew

 

2018. október 17.