Get Adobe Flash player

Visszatér McRae dekorációja

Colin McRae rali világbajnoki győzelmének húszéves évfordulója méltómódon kerül megünneplésre az idei Brit Rally-n, David Higggins Subaruja a legendás versenyző ikonikussá vált dekorációjával fog futni.

A hétszeres amerikai bajnok pilóta csapatának, a Subaru USA-nak köszönheti a lehetőséget és vezetheti a JRM által biztosított Subaru Impreza WRX-et McRae emlékére.

Az abszolút győzelemért ugyan nem szállhat csatába Higgins a kocsival, a nyolc évvel ezelőtt elhunyt skót fenegyerek emlékét azonban méltómódon ápolhatja azon a versenyen, amit McRae mindig is a sajátjának vallott, háromszor nyert meg Subarujával és itt biztosította be világbajnoki címét is Derek Ringerrel, ami Nagy-Britanniának az első ilyen koronája volt.

„Fantasztikus lesz visszatérni ezzel az autóval” – mondta el az Autosport magazinnak Higgins. „Kétségtelen, hogy nagy érzelmeket vált majd ki, amikor meglátják az emberek a kocsit – egy különleges dekoráció ez. Nemrég vezettem Colin egyik World Rally Car-ját a Rallyday-en, és amikor kiszálltam belőle, gombóc volt a torkomban. Ugyanez lesz ezzel az autóval is.

Egy fantasztikus lehetőség lesz ez, hogy eszébe juttassuk az embereknek, mennyire is nagy volt Colin és még mindig is az. Az is fontos, hogy emlékezzünk arra, mennyire is fontos volt Colin és Derek világbajnoki győzelme a brit ralisport számára. Feltett ez minket a térképre és segített a fiatal pilótáknak lehetőséghez jutni; profitáltam a sikerükből, és biztos vagyok benne, hogy a brit pilóták még mindig profitálnak.

Mindenekelőtt azonban amink van, egy igazán vagány autó, ami tökéletesen szól és a megfelelő színekben pompázik. Alig várom már, hogy bevigyem az erdőkbe és a legjobbamat nyújtsam Colin emlékére.”

A Craig Drew navigálásával rajthoz álló Higgins 2008 óta nem versenyzett hazája világbajnoki futamán, máshol próbált szerencsét. Ő nyerte az utóbbi öt amerikai bajnokságot, idén ráadásul úgy, hogy egyik versenyen sem talált legyőzőre. Most azonban a korábban RAC Rally néven futó wales-i viadalra koncentrál.

„Részt vettem az RAC-n 1995-ben” – emlékezett vissza a brit versenyző. „Megnyertem a kategóriámat egy Honda Civic-kel. Nehéz elhinni, hogy húsz éve történt, és nagyon nehéz elhinni, hogy az volt Colin egyetlen címe. Amikor Chester-ben ünnepeltünk, azt feltételeztük, hogy ez az első a sok közül.”

„Érdekes lesz látni, hogy mit tudunk csinálni és mire tudunk jutni az R5-ös autók között” – latolgatta az esélyeit Higgins. „Nagyon hosszú ideje ott vagyok ezeken a szakaszokon, úgyhogy jó elképzelésem van, hogy mit is várhatunk. Az első nap keresztülmegy azon a falun, ahol élek, ez hátborzongató lesz. De különleges lesz belenézni a tükörbe, látni a kéket és sárgát…”

 

Andrew

 

2015. október 21.