Get Adobe Flash player

Rallye du Valais 2015 - 2. nap

A Rallye du Valais 2. napja

 

A Rallye du Valais második napján hét gyorsasági szakasz szerepelt a programban, a délelőtti kör négy pályájából hármat ismételtek meg a párosok délután. A gyorsasági szakaszok nem voltak túlságosan hosszúak, összesen 86 kilométert autózott versenytempóban a mezőny ezen a napon.

Reggel sok helyen a nedvességtől és a falevelektől csúszós, kiszámíthatatlan tapadású pályákon folytatódott a viadal, a trükkös körülményekkel pedig meg is gyűlt a versenyzők dolga. Craig Breent azonban nem zavarta ez, élvezte a dolgot, és három szakaszt sorozatban megnyerve a nap felére duplájára, fél perc fölé növelte előnyét. Olivier Burri továbbra is úgy autózott, hogy az átbeszélő hibája miatt nem igazán hallotta a navigátora által elmondott információkat, ráadásul ugyanazokon az abroncsokon futott, mint az előző napon. A svájci pilóta ennek ellenére tartotta a második helyet az aszfalton meglehetősen tapasztalatlan Alexey Lukyanuk előtt, aki egy kanyarkijáraton történt megforgással vesztett némi időt.

Francois Delecour Porschéjének nem igazán kedveztek a csúszós körülmények, a francia pilóta a nagy erőcsúsztatások közepette előbb egy házfalat talált el, majd megcsípte a füvet, mindemellett tartja a negyedik helyét az összkerekes autók között. Florian Gonon az előző este még a kilencedik pozícióban állt csak, most azonban rákapcsolt a kissé öregecske Peugeot 207 S2000-essel, és egy szakaszgyőzelmet is aratva feljött az ötödik pozícióba. A junior Európa-bajnok Emil Bergkvist is előrelépett egyet, ugyanakkor elmondta, a gyorsabb autóhoz hozzá kell állítaniuk az itinerüket.

Bruno Magalhaes, Jonathan Hirschi és Miroslav Jakes ugyanazt a hidat találták el a hatodik szakasz egy különösen csúszós részén. Magalhaes sérült futóművel ért célba, Hirschi kerékcsere után folytatta, Jakes ugyanakkor kiállni kényszerült.

A délután viszonylag nyugodt mederben telt, Breen további két gyorsaságit megnyerve csaknem egy percnyi előnyre tett már szert, és csak élvezte, hogy gondmentesen, nyomás nélkül autózhat. Burrit továbbra is sújtotta az átbeszélő probléma, végül navigátorával mérgükben lecsatlakoztatták az Eurosport kameráját, amitől egycsapásra megjavult az egység. Lukyanuk ismét változtatott a Ford beállításain, másfajta gumikat is tetetett rá, és folytatta a tanulást. Mindezek ellenére szakaszt nyert, és nincs is túl távol Burritól, mindössze tizennégy másodperc a lemaradása.

Delecour R-GT kategóriás Porschéjében megsérült a jobb hátsó felfüggesztés egyik eleme, majd el is törött, a francia pilóta mindezek ellenére folytatta azonban, de a balos kanyarokban óvatosabb volt. Delecour elárulta, egy dobogós Európa-bajnoki helyezésre hajt, amihez huszonkét szekundumot kellene ledolgoznia a hosszú befejező napon. Az ötödik pozícióban Gonon érkezett az esti parc fermébe, akit Bergkvist követ. A fiatal versenyző délután kicsit rálépett már a gázpedálra, ami a szakaszeredményekben is megmutatkozott, futott egy harmadik időt is.

Az ERC 2-t továbbra is Botka Dávid uralja, a mitsubishis versenyző négy szakaszon bizonyult a leggyorsabbnak, előnye pedig egy perc már riválisa, a Subarut hajtó Vojtech Stajf előtt. A harmadik pozícióban a váltóproblémákkal küszködő ifjabb Érdi Tibor várhatja a befejező napot Mitsubishijével.

Az ERC 3-ban sem történt változás az élen, a Renault Clio R3-mal versenyző Alex Filip áll a kategória élén a Peugeot 208 R2-est kormányzó Renato Pita előtt. A Ekaterina Stratieva-Nyírfás Juli kettős kiállni kényszerült Citroenjével.

 

Eredmények az 2. nap után:

1. Craig Breen Peugeot 208 T16 1ó 11p 37,2mp

2. Olivier Burri Citroen DS3 RRC +55,9mp

3. Alexey Lukyanuk Ford Fiesta R5 +1p 9,7mp

4. Francois Delecour Porsche 997 RGT +1p 31,7mp

5. Florian Gonon Peugeot 207 S2000 +1p 48,7mp

6. Emil Bergkvist Peugeot 208 T16 +1p 54,4mp

7. Pascal Perroud Ford Fiesta R5 +2p 3,1mp

8. Sebastien Carron Ford Fiesta R5 +3p 0,9mp

9. Nikolay Gryazin Skoda Fabia R5 +3p 28,8mp

10. Jonathan Hirschi Peugeot 208 T16 +3p 52,8mp

 

Andrew

 

2015. október 30.