Get Adobe Flash player

Rallye du Valais 2015 - 3. nap

A Rallye du Valais 3. napja

 

A 2015-ös rali Európa-bajnokság zárófordulójának befejező napján hét szakasz szerepelt a programban. Délelőtt négy gyorsaságit teljesített a Rallye du Valais mezőnye, köztük az egyik előző napról ismert pályát, valamint egy 33 kilométerest, délután a két rövidebbet megismételték, zárásként pedig egy 25 kilométeres gyorsasági várta a talpon maradottakat. Ezen a napon 115 kilométert autóztak a párosok versenytempóban.

Ismét csak nedves, nehezen kiszámítható pályák várták a mezőnyt több murvás résszel, de mindez nem zavarta a versenyt vezető Craig Breent, aki a leggyorsabb tudott lenni az első két különpróbán. Az ír pilóta dolgát kicsit megnehezítette, hogy a keményebb keverékű abroncsot választotta, de a nap közepére így is egy perc fölé tornázta előnyét. Alexey Lukyanuk egész délelőtt gyorsabb tudott lenni a reggel még előtte álló Olivier Burrinál annak ellenére, hogy nedvesebb utakkal számoltak a beállítások és a gumik megválasztásánál. A Ford Fiesta R5-öst hajtó versenyző két szakaszt is nyert, így átvette a második helyet a hazai pálya előnyét élvező citroenes pilótától, aki egy megforgással is segítségére volt az orosznak.

A junior Európa-bajnok négykerékhajtású autóval történő bemutatkozása bámulatosan folytatódott, Emil Bergkvist az első körben folyamatosan legjobb ötös időket mutatott fel, és bár volt egy megforgása, a hatodik pozícióból előrelépett a negyedikbe. Florian Gonon reggel nem érezte jónak a gumiválasztást, majd Peugeot-ja fékjeivel gyűlt meg a baja. Mindazonáltal tartotta az ötödik helyet, amit Francois Delecour pozícióvesztésének köszönhetett. A világbajnoki futamgyőzelmekkel is büszkélkedő francia pilóta Porschéjének nem kedveztek a hosszú és kanyargós murvás részek, ráadásul egy 2 perc 20 másodperces büntetést is összeszedett, emiatt Sebastien Carron, Pascal Perroud és a Skodája hátulját egy fallal történt találkozáskor némileg összetörő Nikolay Gryazin is elé került.

A befejező kör első szakaszának legelején Breen bemutatott egy megforgást, ami után vissza is vett, és úgy tűnt, nem fenyegeti veszély a Peugeot Rally Academy versenyzőjének diadalát, mely a negyedik elsősége lett volna az idény során. „Egy hatalmas győzelem ez számomra” – mondta el a célba érve Breen. „A csapat egy nagy kockázatot vállalt, hogy esélyt adott nekem. Csodálatos néhány évünk volt. A sebesség szempontjából jó volt az év, főleg a különleges versenyeken. Sosem volt kérdés a sebességünk, a szezonunk azonban lehetett volna jobb is.” A leintést követően azonban kiderült, hogy Breen és navigátora, Scott Martin az engedélyezettnél kettővel több, összesen húsz gumit használtak a versenyen, ami miatt kétperces büntetést kaptak. A páros ezzel visszacsúszott a második helyre. Ettől függetlenül Breen Kajetan Kajetanowicz mögött begyűjtötte a 2015-ös Európa-bajnokságság ezüstérmét, és övé lett a sorozat Aszfaltmesteri címe is.

Lukyanuk egyre jobban belejött az aszfaltos versenyzésbe, ő nyerte a délutáni szakaszokat, amivel mellesleg huszonöt másodpercet hozott Breenen. Az orosz versenyző ezzel a pályán bebiztosította a dobogó második fokát, ami a történések következtében végül győzelmet ért. Az év végi értékelésben a bronzos pozícióban végzett Lukyanuk. A verseny végi dobogóra Burri fért még fel, akit Bergkvist követett. A fiatal svéd pilóta délután ugyanott hibázott még egyet, mint délelőtt, ettől függetlenül remek eredménnyel mutatkozott be a nagyok között. Florian Gonon Peugeot 207 S2000-ese mögött R5-ös autók értek célba, Nikolay Gryazin Skoda Fabiáját két Ford, az egymással az utolsó szakaszon helyet cserélő Pascal Perroud és Sebastien Carron, valamint a citroenes Federico Della Casa követett. A tízedik, még pontszerző pozícióban végzett Mitsubishijével Botka Dávid. Delecour a cél előtt nem sokkal kiállni kényszerült, miután Porsche 997 RGT-jén megsérült a hűtő, ami túlmelegedést okozott.

Botka eredménye azt is jelenti, hogy megnyerte a futam ERC 2-es értékelését, egyben megszerezte a kategória Európa-bajnoki címét! A három futamgyőzelmet szerző pilótának az év első elején Mihalik Péter, a szezon második felében pedig Szeles Péter navigált. Vojtech Stajfnak akkor lett volna esélye a kontinensbajnoki címre, ha Botka előtt végez ezen a futamon. Erre nem volt képes, a szombati napja elég kalandosan is alakult, végül a Subaru motorja bedobta a törülközőt, így a cseh pilóta nem is ért célba. Ettől függetlenül övé az év végi ezüst. Stajf kiesésével ifjabb Érdi Tibor szerezte meg a kategória második helyét, a pontoknak köszönhetően pedig a negyedik helyen végzett a bajnokságban Dominykas Butvilas mögött.

Az ERC 3-ban nem történt változás a nap folyamán, az értékelést Alex Filip nyerte Renato Pita előtt. A kategóriát a junior versenyzők dominálták a szezon folyamán, a bajnok a fiatalok legjobbja, Bergkvist lett az ERC 3-ban is Opel Adam R2-esével.

 

A verseny végeredménye:

1. Alexey Lukyanuk Ford Fiesta R5 2ó 32p 53mp

2. Craig Breen Peugeot 208 T16 +1p 20,6mp

3. Olivier Burri Citroen DS3 RRC +1p 40,2mp

4. Emil Bergkvist Peugeot 208 T16 +2p 34,7mp

5. Florian Gonon Peugeot 207 S2000 +2p 47,3mp

6. Nikolay Gryazin Skoda Fabia R5 +4p 34,4mp

7. Pascal Perroud Ford Fiesta R5 +6p 41,6mp

8. Sebastien Carron Ford Fiesta R5 +8p 56,8mp

9. Federico Della Casa Citroen DS3 R5 +10p 39,4mp

10. Botka Dávid Mitsubishi Lancer Evo IX +10p 42,2mp

 

Andrew

 

2015. október 31.