Get Adobe Flash player

Interjú Botka Dáviddal

A 2015-ös rali Európa-bajnokság ERC 2-es címéért folytatott izgalmas csata a sorozat utolsó fordulóján, Svájcban dőlt el, Botka Dávid a szezon második felében remek teljesítményt nyújtva megelőzte legfőbb ellenfelét, Vojtech Stajfot, és bajnok lett.

A Mitsubishi Lancer Evo IX-est hajtó magyar pilótával az fiaerc.com készített interjút.

 

- Nagyszerű csatában voltatok Vojtech Stajffal a teljes szezon során. Gondoltad az év felénél, hogy meg fogod előzni és megnyered a címet?

- Igen, nagyszerű csatánk volt Vojtechhel egészen a szezon végéig. Ő jobb volt aszfalton, mi pedig jobbak a murvás versenyeken. Elszántan vártuk a Barum Rally-t, mivel az egy aszfaltverseny volt, egyúttal a hazai futama volt ez, de végül meg tudtuk nyerni ezt a versenyt, és boldogok voltunk. Az év felénél nem gondoltuk, hogy könnyű lesz ez a harc az első címért az ERC 2-ben, de úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, hogy megszerezzük ezt a címet.

- Az utolsó négy fordulóból hármon nyertél az ERC 2-ben. Mi eredményezte a különbséget ezeken a versenyeken?

- Technikai oldalról a gumik terén Pirellire váltottunk. Az üzemanyagot is lecseréltük Carless-re, ezzel az üzemanyaggal nagyobb előgyújtással tudtunk futni, ami nagyobb nyomatékot jelentett. Sokat tanultunk arról, hogy hogyan készítsünk jó itinert mindössze két pályabejárásból, és megtanultam bízni ebben az itinerben a szakaszok során. Az elején elég furcsa volt, hogy hogyan tudunk egy jó és pontos itinert csinálni úgy, hogy mindössze kétszer mehettünk át a pályabejárás során a szakaszokon, főleg azért, mert az utóbbi szezonokban nem voltunk ezeken a versenyeken. Néha volt olyan is, hogy korábban nem is jártunk abban az országban, ahol a verseny megrendezésre került!

- Mi volt az ERC 2-es cím megszerzésétől eltekintve a 2015-ös csúcspont számodra?

- Az Akropolisz Rally-n két szakaszon is harmadik leggyorsabb időt teljesítettünk – büszkék vagyunk ezekre a szakaszteljesítményekre és szakaszeredményekre.

- Mik a terveid 2016-ra?

- Egy R5-ös autó. :) Keményen dolgozunk ezen a projekten, és reméljük, találunk rá egy megoldást, hogy vásárolhassunk egy R5-ös kocsit a 2016-os szezonra!

 

Andrew