Get Adobe Flash player

Kiadták az Európa-bajnokság 2016-os versenynaptárát

 

Bemutatták az FIA rali bizottságának a 2016-os rali Európa-bajnokság előzetes versenynaptárát, mely továbbra is a népszerű tízfutamos formátummal rendelkezik, hogy segítse a költségcsökkentést. A kalendár a kontinens legjobb havas, aszfaltos és murvás raliversenyeiből foglal magába néhányat.

A sorozat promótere, az Eurosport Events ismét egy izgalmas versenynaptárat hozott létre. A 2015-öshöz képest később, februárban rajtol a szezon Lettországban, az utolsó versenyre pedig Cipruson kerül sor szeptemberben. Az Európa-bajnokság, melynek egyik megmérettetése sem ütközik a világbajnokság futamaival, öt aszfaltos, három murvás, egy vegyes és egy havas-jeges versenyt tartalmaz. A nagy népszerűségnek örvendő junior Európa-bajnokság hat fordulóból fog állni csakúgy, mint 2015-ben, az R-GT Cup-ról azonban nincsenek egyelőre hírek.

Miután a Jannerrallye szervezői nem vállalták a rendezést, a rali Európa-bajnokság 2016-os szezonja a kihívásokkal teli lettországi Liepaja Rally-val veszi kezdetét február elején, mely a behavazott balti erdők nagysebességű szakaszain fut. Ezt követi a két új verseny egyike, az aszfaltos Kanári-szigeteki Rally, ami 2013 után tér vissza a sorozatba. A következő forduló a világ egyik legrégebbi raliversenye, a Circuit of Ireland, majd következik egy száraz murván zajló esemény, az Akropolisz Rally. Az ötödik forduló az egyik legfestőibb környezetben zajló futam, az azori-szigeteki, melyet június legelején rendeznek.

A szezon második fele az Ypres Rally-val veszi kezdetét aszfalton, majd a rendkívül gyors észt murvás viadal következik a sorban. A versenynaptár másik új fordulója egy lengyelországi aszfaltos verseny, a Rajd Rzeszowski, ami után a Barum Rally következik, ez lesz a junior bajnokság utolsó futama. Az Európa-bajnoki sorozat szeptemberben zárul Cipruson.

Minden Európa-bajnoki futam 200-230 kilométeres gyorsasági versenytávval fog futni a költségcsökkentő intézkedések részeként, együtt a már meglévő, tesztelésre és gumihasználatra vonatkozó korlátozásokkal.

„Örömmel mutattuk be a 2016-os rali Európa-bajnokság előzetes versenynaptárát az FIA rali bizottságának, mely geográfiailag teljes európai lefedettséget nyújtva megtartotta a rali Európa-bajnokság legikonikusabb versenyeit, és tökéletes egyensúlyt teremt a talajfelületek és a tervezés tekintetében” – mondta el Jean-Baptiste Ley, a rali Európa-bajnokság koordinátora. „A rali világbajnoki versenynaptár futamszámának növekedésével nehéz volt legalább háromhetes szüneteket kialakítani a versenyek között és négy vagy öt hetet biztosítani a távolabbi szigeti ralikhoz. Mint ahogyan azóta is csináljuk, hogy az Eurosport átvette a rali Európa-bajnokság promócióját, a nagylelkű logisztikai asszisztenciával folyamatosan próbáljuk a minimumon tartani a költségeket, hogy segítsük a versenyzőket abban, hogy a kanári-szigeteki, az azori-szigeteki és a ciprusi futamon versenyezhessenek.”

Az aszfaltos Rallye du Valais, mely a 2015-ös Európa-bajnoki sorozat zárófordulójának adott helyet, tartalékversenyként szerepel 2016-ra.

Az Európa-bajnokság 2016-os szezonjának előzetes versenynaptára a Motorsport Világtanácshoz kerül beterjesztésre, ami a december 2-i párizsi találkozóján hagyhatja jóvá azt.

 

A 2016-os rali Európa-bajnokság versenynaptára:

1. Liepaja Rally (Lettország) – murva/hó: 2016. február 5-7. (J)

2. Kanári-szigeteki Rally – aszfalt: 2016. március 11-13.

3. Circuit of Ireland Rally (Észak-Írország) – aszfalt: 2016. április 7-9. (J)

4. Akropolisz Rally (Görögország) – murva: 2016. május 6-8.*

5. SATA Rally Acores (Portugália) – murva: 2016. június 2-4. (J)

6. GEKO Ypres Rally (Belgium) – aszfalt: 2016. június 23-25. (J)

7. auto24 Rally Estonia (Észtország) – murva: 2016. július 15-17. (J)**

8. Rajd Rzeszowski (Lengyelország) – aszfalt: 2016. augusztus 5-7.

9. Barum Czech Rally Zlin (Csehország) – aszfalt: 2016. augusztus 26-28. (J)

10. Ciprus Rally (Ciprus) – murva/aszfalt: 2016. szeptember 24-25.

Tartalékverseny: Rallye International du Valais (Svájc) – aszfalt: 2016. október 20-22.

* a promóteri megállapodás és a helyi szövetség delegátusának aláírására vár

** a promóteri megállapodás aláírására vár

(J) junior bajnokság fordulója

 

Andrew


2015. november 6.