Get Adobe Flash player

Brit Rally 2015 - 3. nap

A Brit Rally 3. napja

 

A Brit Rally és egyben a rali világbajnokság 2015-ös szezonjának befejező napjára négy szakasz maradt 36 kilométernyi hosszban. A versenyzők – akiknek egyazon szett gumival kellett teljesíteni a napot – délelőtt három pályán haladtak át, majd ezek közül az elsőt ismételték meg a Power Stage keretében.

Reggel az egyébként a Brit Rally-ra és erre a hétvégére is jellemző időjárási körülmények között, heves esőben, erős szélben és ködben rajtoltak el az autók, a szervezők a great orme-i szakaszra nem is engedték be a nézőket a térségben uralkodó viharos szél miatt. A viadalt vezető Sebastien Ogier számára nem volt értelme a határokat feszegetni, a Volkswagen francia pilótája néhány másodpercet el is adott a vezetéséből az első három szakaszon, első helyét azonban nem fenyegette veszély. Kris Meeke őrizte második pozícióját, mint ahogyan Andreas Mikkelsen is a harmadikat. A negyedik helyen ugyanakkor változás történt, mivel a Dani Sordo elöl menekülő Ott Tanak az első különpróba egyik jobbos kanyarjában megütötte Ford Fiestájának bal hátulját, és kiállni kényszerült. Sordo és a mögötte jövők előreléptek tehát egyet. A spanyol után következő Hayden Paddontól alig több mint négy másodpercre volt reggel Elfyn Evans, de a hazai pályán autózó M-Sport pilóta nem tudta a maga javára fordítani ezt a párbajt.

Ogier a Katalán Rally-n történtekből tanulva a Power Stage előtt azt nyilatkozta, nem foglalkozik a bónuszpontokkal. A háromszoros világbajnok kilencedikként teljesítette az idény befejező szakaszát, összetett elsőségét azonban semmi sem veszélyeztette. „Oké, az itteni győzelem a legjobb befejezése a szezonnak, de nincs ma mit ünnepelni” – utalt ezúttal is a pénteken hazájában párizsi merényletekre. „Más gondolatok járnak a fejünkben. Nehéz volt, de folytatnunk kell.”

Meeke sem erőltette túl a befejező gyorsaságit, abszolút második helyével kulcsfontosságú pontokat szerzett csapata számára, neki pedig jól jön ez az eredmény a jövő évi szerződésre vonatkozó tárgyalásokban. Meeke egyébként egy 2001 óta tartó átkot tört meg, Richard Burns személyében brit versenyző akkor állt utoljára a wales-i verseny dobogóján. Mikkelsen megpróbálta nyomás alatt tartani Meeke-t, de tíz másodperc hiányzott a második helyhez, néhány pont pedig az év végi ezüstéremhez. A Hyundai első csapatának tagjai következtek a tabellán Sordo és Paddon sorrendben, akiket Evans követett. A hetedik helyen futott be Ostberg, az ő és Meeke eredménye azt jelentette, hogy a Volkswagen mögött a Citroen szerezte meg a gyártók világbajnokságának második helyét. Ebben az értékelésben a Hyundai végzett a harmadik helyen. A Brit Rally pontszerző helyein az egész hétvégén influenzával küszködő Stephane Lefebvre, Robert Kubica, valamint Lorenzo Bertelli végzett.

A nap folyamán az összes szakaszt a visszaálló Jari-Matti Latvala nyerte, aki megőrizte világbajnoki második pozícióját. A Power Stage pontoknak rajta kívül Mikkelsen és Kubica örülhetett.

A WRC 2-ben a futam végére maradt a dráma, az első nap felétől vezető Eric Camilli Ford Fiesta R5-ösének motorja elgyengült, a Skoda Fabia S2000-essel versenyző Teemu Suninen emiatt meg tudta előzni. A dobogóra a Peugeot Rally Academy-től és valószínűleg a 208 T16-ostól is búcsúzó Craig Breen állhatott fel. A versenyt követően derült csak ki, hogy ez a megmérettetés Camilli számára immár a nyolcadik WRC 2-es futam volt, így nem kapott pontot. Helyét a tabellán Breen foglalta el, míg a harmadik helyért járó pontoknak Abdulaziz Al-Kuwari örülhetett, aki éppen ezzel vette át a bajnoki második pozíciót Yuriy Protasovtól.

A WRC 3-as értékelést Ole Christian Veiby nyerte Citroen DS3 R3 Max-ával. Az ugyancsak a francia típust hajtó és addig a második helyen álló Chris Ingram az utolsó előtti szakasz előtt kiállt, mert az etapon egy vízátkelésnél beázott az autó. Ez azt jelentette, hogy Fabio Andolfi örülhetett a második helynek Peugeot 208 R2-esével, a dobogóra pedig Quentin Gilbert állhatott fel egy DS3-assal. A francia pilóta ezzel az eredménnyel a junior világbajnoki cím mellett megszerezte a WRC 3-as koronát is. A juniorok értékelésében Veiby mögött Terry Folb zárta a futamot másodikként, Pierre-Louis Loubet pedig harmadikként. Folbnak reggel elromlott az ablaktörlője, emiatt úgy döntöttek, kiveszik a szélvédőt, és az utolsó három szakaszt enélkül teljesítették.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3hr 3m 2s
2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +26s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +36.2s
4. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 51.3s
5. Hayden Paddon Hyundai Motorsport i20 WRC +3m 0.5s
6. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 9.1s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +4m 28.4s
8. Stephane Lefebvre Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +5m 38.4s
9. Robert Kubica Ford Fiesta RS WRC +6m 22.7s
10. Lorenzo Bertelli Ford Fiesta RS WRC +8m 5s

 

Andrew

 

2015. november 15.