Get Adobe Flash player

Pályás hölgyek a gyorsasági szakaszon

Két, a pályaversenyzésben tapasztalatokkal bíró hölgy részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a Brit Rally shakedown-ján a navigátori székből próbálhatta ki, milyen is a ralizás.

A Williams Forma-1-es csapatának tesztpilótája, Susie Wolff és az Audi Sport versenymérnöke, Leena Gade volt az, aki Kris Meeke, illetve Sebastien Ogier mellett foglalhatott helyet, hogy teljes sebességen tapasztalhassa meg a 3,32 kilométer hosszú clocaenogi szakaszt.

A ruthini szervizparkba visszatérve Wolff elismerte, lenyűgözte az, hogy hogyan is vezeti Meeke a DS 3 WRC-t. „A sebesség, amit a gyors részeken vitt át, az, hogy mennyire későn tudott fékezni és az, hogy mekkorákat ugrik az autó – mindez hihetetlen volt” – nyilatkozta a skót hölgy. „Egy Forma-1-es autó vezetése sokkal simább, nagyon kevés annak a mozgása. Ezzel viszont annyi minden történt a kocsiban. Egy igazi tapasztalat volt ez. Foglaljatok egy újabb menetet, visszatérek!”

Gade, aki 2011-ben az első női mérnökként győzött a Le Mans-i 24 Órás versenyen, magasztaló szavakat használt, miután kiszállt Ogier mellől a Volkswagen Polo WRC-ből. „Hihetetlen volt, túl gyorsan történt. Egy valószerűtlen tapasztalat. Ezeknek a srácoknak elment az eszük!” – mondta el. „A leglenyűgözőbb dolog a sebesség, amit átvitt a kanyarokon és hogy milyen simán kezelte az autó az ugratókat. Nagy becsapódást vártam a landoláskor, de nem volt semmi – valójában elég nyugodt volt. A fékezés is hihetetlen volt. Valami más volt ez azzal összehasonlítva, amit az LMP-ben szoktam látni. Félelmetes képességek Sebtől, és magával ragadó látni, hogyan is csinálja.”

Wolff és Gade az FIA Nők az Autósportban Bizottság képviselőjeként volt jelen Wales-ben. Nem csak ők, hanem a wales-i rögbijátékos, Scott Williams is elmehetett azonban egy körre, ő Elfyn Evans Ford Fiesta WRC-jének jobboldali ülésében foglalhatott helyet. „Döbbenetes volt” – kezdte Williams. „Az a képesség, ahogyan vezetnie kellett Elfynnek az autót, csaknem hihetetlen. Nagyon hálás vagyok neki, hogy esélyt adott ennek megtapasztalására. Megvan a hazai pálya előnye számára ezen a hétvégén, én pedig várom már, hogy kimenjek a szakaszokra és drukkoljak neki.”

 

Andrew