Get Adobe Flash player

Hírek: RK World Rally Team - Nem megy Ausztráliába Kubica

 

Nem megy Ausztráliába Kubica

Nem vesz részt a soron következő rali világbajnoki futamon, inkább tesztelni fog Ford Fiesta WRC-jével az Ausztrál Rally-t követő aszfaltos fordulókra Robert Kubica.

A lengyel pilóta számára nem alakult jól a legutóbbi viadal, mely egyben a legújabb fejlesztésű Fiestával történt első aszfaltos megmérettetését is jelentette. A Deutschland Rallye-n már az indulásnál hátrányban volt, hiszen a rajt előtt motort kellett cserélni autójában, ami ötperces büntetést jelentett, majd kétszer is kicsúszott a verseny folyamán.

Kubica nem érezte magát kényelmesen autója beállításaival, ezért csapatával úgy döntöttek, hogy kihagyják a déli féltekén megrendezésre kerülő futamot, hogy a korzikai, majd az utána következő katalán versenyre tesztelhessenek inkább.

„A 2014-es specifikációjú autó volt a legjobban kezelhető Fiesta, amit valaha vezettem, ezzel azonban nagyon nagy az alulkormányozottságunk. Tudnom kell, hogy miért” – idézte az Autosport magazin a korábbi Forma-1-es versenyzőt. „A verseny előtt volt egy kétnapos tesztünk, a Franciaországban töltött nap jó volt, a tesztelés második napján azonban Németországba jöttünk aztán, ahol esett, és nem tudtunk elég dolgot felfedezni. Tesztnek akartam használni a németországi versenyt, de az is nehezen alakult. Úgy döntöttünk tehát, hogy nem megyünk Ausztráliába, ehelyett a Korzikán és Katalóniában megrendezésre kerülő következő futamokra fogunk dolgozni, hogy megtaláljuk a helyes utat az autóval és a gumikkal.

Ausztráliára komplikált a logisztika. Meg kell néznünk egy csomó dolgot az aszfaltra a felfüggesztéssel és a differenciálművekkel kapcsolatban, ezek olyan dolgok, amiket egy versenyen nem tudunk megtenni.”

A RK World Rally Team-nek a múlt hét végén készen kellett volna állnia arra, hogy a felszerelésüket légi úton Ausztráliába küldjék.

A szenvedély továbbra is megvan

Az idei szezonban tapasztalt nehézségek ellenére Kubica azt mondja, továbbra is szenvedélyes érzésekkel bír a ralisport iránt.

A korábbi Forma-1-es sztárnak ez a második teljes szezonja a rali világbajnokságon, melynek során az eddigi nyolc futamból ötön szenvedett balesetet. Az Argentin Rally-n nem is vett részt, mivel elvesztette a bizalmát azzal a csapattal, akik addig a Fiesta WRC üzemeltetéséért feleltek.

A csalódások ellenére azonban továbbra is elkötelezett a szívéhez mindig is közel álló sportág iránt Kubica. „Amikor sportolsz, sok energiát, szenvedélyt ölsz bele, és az életed részévé válik” – mondta el a lengyel. „Az élet azonban nem mindig könnyű, vagy kényelmes és pihentető. Ha nem lennék szenvedélyes a ralisporttal szemben, nem lennék itt, választhatnék sokkal könnyebb és jövedelmezőbb utat arra, hogy a képességeimet használjam. Végül is versenypilóta vagyok és inkább egy pályaversenyző, mint egy ralipilóta. Tudom, hogy néhány dolognak fejlődnie kéne, ez bizonyos, mind az én szemszögemből, mind általánosságban.”

Kubica három hónapja szervezte újjá csapatát, az RK World Rally Team-et, és meggyőződése, hogy még mindig a tapasztalat hiánya a legfőbb tényező, ami hátráltatja. „Nehéz a gyári csapatok és a tapasztalt gyári versenyzők ellen menni. Van egy nagyon szenvedélyes emberekből álló csapatom az autó körül, de kevés a tapasztalatunk, ez pedig még nehezebbé teszi a dolgot. Alapvető a sportban a tapasztalat, döntő fontosságú, és időre van szükséged, hogy rendelkezz vele. Folyamatosan tanulunk tehát. Egy nap talán ralipilóta leszek inkább, mint pályaversenyző.”

 

Andrew

 

2015. szeptember 1.