Get Adobe Flash player

Hírek: RK World Rally Team - Kubicát nem lassítják a balesetek

 

Kubicát nem lassítják a balesetek

Robert Kubica azt mondja, nem fog változtatni hozzáállásán, ugyanis akkor tanul, ha a lehető leggyorsabban próbál menni. A korábbi Forma-1-es pilóta még a Svéd Rally előtt beszélt erről, amikor már két olyan világbajnoki futamon volt túl, melyeken WRC-t vezetett. Az elsőn, a 2013-as Brit Rally-n kétszer is összetörte Citroenjét, majd az idei szezonnyitó Monte-Carlo Rallye-n a dobogóért csatázva esett el egy Forddal.

A lengyel sztár elmondta, továbbra is keményen fogja nyomni, hogy minél többet tanulhasson a raliban. „Csak akkor tanulsz meg igazán gyorsan menni, ha gyorsan is mész. Ha lassan vezetsz, sok dolog soha nem fog megtörténni, és nem tanulsz” – magyarázta Kubica.

„Egy nap az lesz a célom, hogy a győzelemért harcolhassak, és fel kell fedeznem azokat a dolgokat, melyekkel a jövőben a ralihoz viszonyulhatok. Ez az ára, amit fizetek. A tapasztalatom és a sebességem nem járnak együtt. Mehetsz és befejezhetsz egy versenyt kilométerenként 2,5 másodperccel lemaradva az élmezőnytől, de sokkal kevesebbet tanulsz, mintha gyorsan mennél.

Ezeket a kocsikat az erőre tervezték, úgy vannak kialakítva, hogy nagy terhelést vigyenek át. De ha lassan megyek, nem terhelem a gumikat, nincsen tapadás, ami több meleg helyzetet is eredményez.

Nem ennyire egyszerű ez, az emberek azt gondolják, ha lassan megyek, jobb leszek, de ha lassan megyek, több meleg helyzetben lesz részem.”

Kubica arról is szót ejtett, hogy a Forma-1-ben eltöltött ideje nem feltétlenül jelent segítséget neki abban, hogy hogyan kell egy raliautót kezelni.

„Az F1 teljesen más, a képességek, amit az F1-ből hoztam, nem befolyásolnak negatívan, de nem is mindig segítenek.

Az F1-ben kihasználod a teljes tapadást és kihasználod a rendelkezésedre álló teljes útfelületet, minden tökéletesen zajlik.

A raliban fontolóra kell venned mindig, hogy nem tudod, mekkora a tapadás, és nehéz kitalálni, hogyan néz ki a kanyar. Nem ugyanaz.”

 

Andrew

 

2014. február 13.