Get Adobe Flash player

Hírek: RK World Rally Team - Kubica: A küldetés teljesítve

 

Kubica: A küldetés teljesítve

 

A 2016-os rali világbajnoki szezon kezdete, a Monte-Carlo Rallye előtt Robert Kubica elmesélte, miként segített neki a sport a számára csaknem végzetes 2011-es balesete után.

A lengyel versenyző az idénynyitó után fog dönteni arról, hogy marad-e a sorozatban, vagy az autósportok más területe felé veszi az irányt. A döntéstől függetlenül boldog azonban azzal, amit a ralisportban nyújtani tudott az elmúlt három év során.

„Az egyik legnagyobb eredmény, amit a ralisportban elértem, hogy az emberek egy normál versenyzőként tekintenek rám, nem pedig egy fogyatékos pilótaként” – magyarázta. „Megmutattam, hogy amennyiben kizárólag a vezetésre koncentrálok és megfelel megközelítést tudom alkalmazni, elég jól működik a dolog.

Bizonyos okok miatt voltak komplikációk 2014-ben, mások miatt pedig tavaly, de a tavalyi szezon második felében elégedett voltam a teljesítményemmel. Nem hoztam annyi eredményt, amennyit szerettem volna, de voltak ennek okai.”

Kubica Ford Fiesta WRC-jének Monte-Carlo Rallye-ra tervezett dekorációja, mely a főszponzor

Lotos, valamint a kocsit felkészítő csapat, a BRC Racing Team színeit viseli

 

Ennek tükrében azt is beismerte, lehet, hogy túlságosan sokat vállalat, amikor elkezdte a ralis programját 2013-ban a Citroen DS3 RRC-vel. „Visszatekintve, meg kell mondani talán, hogy nem volt olyan jó dolog megnyerni a WRC 2-t, és nem álltam talán készen a WRC-re. Mivel előtte a Forma-1-ben voltam, úgy tűnt, mindenki azt gondolta, hogy a ralisport könnyű lesz, be kell ugrania ennek a srácnak egy raliautóba és ugyanazzal a tempóval kell vezetnie.

Abban az évben március végén teljesítettem az első murvás ralimat mindössze két tesztnap után. Ez nem volt normális. Túl sokat vártam. Nem volt idő megtapasztalni a vezetés érzését ezen a talajtípuson, aztán a World Rally Car felé mozdultam, ahol még kevesebb a tartalék a gyorsabb autóban. Végül nem álltam készen.”

A Forma-1-ben egy futamgyőzelemmel büszkélkedő versenyző a soron következő Montéra azonban felkészülten utazik el, hiszen kétszer is szerepelt már ezen a versenyen. Az első alkalommal, 2014-ben megnyerte az első két gyorsaságit, amivel vezette is a versenyt, tavaly pedig szintén sikerült begyűjtenie szakaszelsőségeket. A viadal Kubica egyetlen tervezett világbajnoki ralifutama erre az évre, a támogatókkal azonban folyamatosan tárgyal, hogy megpróbáljon összerakni egy hosszabbtávú tervet a folytatásra.

 

Andrew

 

2016. január 19.