Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 Coupe WRC - Nincs győzelmi mámorban a Hyundai

 

Nincs győzelmi mámorban a Hyundai

Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul a Korzika Rally-n megszerezték a Hyundai első győzelmét a rali világbajnokság 2019-es sorozatában, főnökük azonban nem úszik győzelmi mámorban. Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport év elején kinevezett vezetője meglepően nyíltan és egyenes módon értékelte a csapatával történteket a korábbiakban is, és most is őszinte volt, amikor a korzikai diadalról beszélt, amit Neuville-ék drámai körülmények között, a verseny utolsó szakaszán szereztek meg.

A belga páros a sikerrel az egyéni pontverseny élére ugrott csakúgy, mint csapata a gyártói értékelésben, utóbbihoz Dani Sordo negyedik helyezése is kellett. Az olasz szakvezető ennek ellenére elismerte, a győzelem sokkal inkább a szerencsének, mintsem a tempójuknak tudható be. „Nem mondhatom, hogy nem vagyok boldog, a defektek nélkül azonban nem nyertünk volna. El kell ismernünk, hogy nem nyújtotta a csapat a legjobbját. Nem hinném, hogy Hyundai-ként nyertünk. Thierry nyert, nem a Hyundai” – ismerte el Adamo a versenyt követő sajtótájékoztatón, miután szombaton a toyotás Ott Tanak esett vissza a vezető helyről egy defekt miatt, másnap a Power Stage-en pedig az M-Sport versenyzőjét, Elfyn Evans-ot érte hasonló balszerencse.

„Őszintén szólva készen álltam, hogy elfogadjam a vereséget. Világos voltam magammal, a csapat és az autó teljesítményével. Nem kérhettem volna Thierry-től és Nicolas-tól csodákat, mivel túl is mentek már a fizikai korlátokon. Eléggé felkészült voltam, hogy elfogadjam a második helyet” – mondta Adamo, majd egy kicsit előre is tekintett, a soron következő Argentin Rally-ra. „Realisztikus vagyok: versenyképesebbnek kell lennünk. A rajtsorrendben jó helyen van két párosunk. Remélem, nem lesz balesetünk Argentínában. Elvesztettünk egy lehetőséget Mexikóban. Koncentrálnunk kell rá, hogy versenyképesebbek legyünk.”

Adamo nem csak a sajtótájékoztatón, de a Hyundai Korzika Rally-t záró sajtóközleményében is kritikus volt önmagukkal szemben. „Mi érkeztünk a Tour de Corse végére az első pozícióban, de nem mondhatjuk, hogy mi nyertük ezt a versenyt. Megörököltük a győzelmet egy gyorsabb versenytárs balszerencséjének eredményeként. A második helyen végeztünk volna – ami önmagában egy bátorító eredmény lett volna, és köszönhető Thierry és Nicolas fantasztikus erőfeszítésének –, ahhoz azonban, hogy ténylegesen győzzél, a leggyorsabbnak kell lenned, ezen alkalommal pedig nem mi voltunk ezek. Az első hely megszerzése természetesen egy nagyon pozitív dolog a csapatunk számára. Nagyon keményen nyomtuk a munkát, és kétségtelen, hogy morális lökésként fog ez hatni, de tisztában kell lenni magunkkal, hogy hol vagyunk teljesítmény tekintetében, és hol kellene lennünk.”

Neuville úgy vélte, az i20 WRC fejlődött aszfalton, miután sikerült valamennyire orvosolni az alulkormányozottsági problémáit, Adamo azonban a korábbiakhoz hasonlóan ismét felhívta a figyelmet, hogy összességében nagyobb sebességre van szükségük. Ennek megfelelően dolgoznak is fejlesztéseken, melyeket a tervek szerint a Finn Rally-n vetnek be.

 

Andrew

 

2019. április 9.