Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 Coupe WRC - Hyundai pilótagond Finnországra

 

Hyundai pilótagond Finnországra

Bár négy szerződtetett párosa is van a 2019-es idényre, a Hyundai Motorsport pilótahiánnyal küzd a Finn Rally-ra. A csapatból Dani Sordo és Sebastien Loeb is vonakodik rajthoz állni a világbajnokság legtempósabb versenyén, míg Andreas Mikkelsen nem igazán van formában.

A dél-koreai márka úgy kezdte meg a szezont, hogy Thierry Neuville és Mikkelsen minden futamon részt vesznek, Sordo és Loeb pedig váltják egymást a harmadik autóban. A kilencszeres világbajnok előzetesen hat rajthoz állásra tett ígéretet. Mikkelsen azonban rosszul kezdte az évet, így a Hyundai Motorsport vezetője, Andrea Adamo a norvég helyett Loebnek adott lehetőséget Korzikán, majd a chilei megmérettetést, Loeb ottani tündöklését követően ugyanerre a döntésre jutott a Portugál Rally-val kapcsolatban is.

A luzitán megmérettetés után Szardíniára utazik a mezőny, azután pedig a Finn Rally következik, ahol a csapat fejlesztéseket tervez bevetni az i20 Coupe WRC-n. A Hyundai számára a skandináv viadal mindig is döcögősen ment, sosem tudtak még dobogón végezni a Jyvaskyla központú futamon.

Egyes értesülések szerint az év elején Hayden Paddon, aki öt szezonon keresztül volt a Hyundai pilótája, a Finn Rally-ra kapott ajánlatot az alakulattól, ezt azonban visszautasította. Spekulációk szóltak arról is, hogy a Hyundai Motorsport junior programjának korábbi tagja, Jari Huttunen visszatérne a csapathoz, amit megerősíteni látszott az a tény, hogy a huszonöt éves versenyző a finn Riihimaki Rallin egy i20 Coupe WRC-vel vehetett részt.

Adamo azonban elmondta, nem hajlandó az idei versenyzőin túl nézegelődni. „Manapság látható, hogy nem ugorhatsz be az autóba és lehetsz gyors” – magyarázta a szakvezető. „A mérce olyan magas, és nem a lanciás időkben vagyunk, amikor olyanok voltak, mint Jorge Recalde vagy Pentti Airikkala, srácok, akik beugrottak az autóba, és a győzelemért küzdöttek. Az elkötelezettség, amire ezeknek a srácoknak szükségük van most, olyan magasan van most, ez egy háromnapos nagydíj igazán, és tizedmásodpercekért küzdesz.”

Adamo elárulta, gondolkodik azon, hogy hogyan közelítse meg a Finn Rally-ra szóló versenyzői felállás kialakítását. „Az a munkám, hogy gondolkodjak mindazon hozzávalókon, amire szükség van ahhoz, hogy bajnokságot nyerjen a Hyundai.”

Loeb a hat bevállalt futamból a Portugál Rally-n már az ötödiknél tartott, a hatodikra pedig az októberben megrendezésre kerülő spanyol versenyen fog sor kerülni a várakozások szerint. „Nem, nem, nem. Nem akarom a finn futamot csinálni. A szabadságok alatt van ez” – mondta a francia pilóta, amikor arról kérdezték, hogy fontolóra venné-e a finnországi rajthoz állást.

 

Andrew

 

2019. június 10.