Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 Coupe WRC - Adamo nem fogadja el, hogy gyenge a Hyundai Finnországban

 

Adamo nem fogadja el, hogy gyenge a Hyundai Finnországban

A Hyundai Motorsport igazgatója, Andrea Adamo azt mondja, a rali világbajnokságon részt vevő csapata megtett mindent, amit meg tudott, hogy megpróbálja javítani teljesítményét a sorozat soron következő eseményén, a Finn Rally-n.

A gyártói pontversenyt vezető márka jelentős fejlesztésekkel készült a jyvaskylai eseményre. Részletekbe azonban nem bocsátkoztak azzal kapcsolatosan, hogy mit változtattak az i20 Coupe WRC-n, mindössze annyit tudni, hogy az autó elején végeztek aerodinamikai módosításokat, valamint dolgoztak a felfüggesztésen is.

A Hyundai a rali világbajnoki visszatérése, 2014 óta nem tudott dobogós helyezést elérni a finn fordulón. Adamo azonban úgy véli, az a tény, hogy az egyik párosa győzött idén Korzikán, ott, ahol 2017-ben szintén diadalmaskodtak, tavaly azonban egy perccel voltak lemaradva a győztestől, bizonyítja, hogy nem szabad elfogadniuk, hogy van olyan verseny, ahol nem versenyképesek.

„Korzika előtt ugyanez volt a történet nálunk” – nyilatkozta a szókimondó olasz szakember. „Azt mondták az emberek nekünk, hogy nem leszünk versenyképesek. És ugyanez volt a cégen belül is. Amikor megérkeztem, minden jó volt, de: ’Á, Korzika és Finnország… nem leszünk versenyképesek ott’. Ez az egyik dolog, amitől a leginkább ordítok a megbeszéléseken. Elfogadok mindent. Elfogadok minden hibát, ha próbálkozunk. De ha nem próbálkozunk, az egy olyan dolog, amit nem fogadok el. Mondtam nekik, nem akarom hallani azt, hogy ’nem vagyunk versenyképesek itt, nem vagyunk versenyképesek ott’. Akarom tudni, miért.

Ez nem egy határok nélküli játék, ahol eldobhatsz eredményeket. Versenyképesnek kell lennünk mindenhol. Ezt tettük a Korzikára rendelkezésünkre álló időben, és ezt tesszük a Finnországra rendelkezésünkre álló időben.”

Arra a kérdésre, hogy biztos-e abban, hogy a Hyundai elég tempót csalt elő az i20 WRC-ből azért, hogy a győzelemért küzdhessen a skandináv hétvégén, a következőt válaszolta Adamo: „Hogy ez elég-e vagy nem, azt nem tudom, azt viszont tudom, hogy ez minden, amit ebben az időszakban tenni tudtunk a homologizációs lehetőségekkel.”

A Hyundai világbajnoki címre esélyes versenyzője, Thierry Neuville, a pontverseny harmadik pozíciójából vághat neki a Finn Rally-nak, lemaradása azonban mindössze hét egység az éllovas Ott Tanakhoz képest. Kettejük között található Sebastien Ogier. A gyártói versengésben a Hyundai jelentősnek mondható előnnyel, negyvennégy ponttal áll az élen.

A Toyota visszatérése óta mindig megnyerte az ikonikus északi viadalt, 2017-ben Esapekka Lappi, tavaly pedig Tanak győzedelmeskedett. „Nehéz lesz a Toyoták ellen Finnországban” – nyilatkozta Neuville. „Ezeken az utakon készült az autójuk, és tudjuk, hogy gyors lesz az, nem csak Tanakkal, hanem Jari-Matti Latvalával és Kris Meeke-vel is. Elvégeztünk néhány módosítást az autónkon, meglátjuk, hogyan működnek.”

 

Breen további lehetőségeket kaphat

Az autosport.com értesülései szerint a Finn Rally-ra meglepetésként leigazolt Craig Breen további versenyeken, Törökországban és Nagy-Britanniában is részt vehet a Hyundai színeiben.

Az elmúlt években a Citroen színeiben versenyző, de 2019-re a franciáktól lehetőséget nem kapó ír pilóta idén Finnországban állhat rajthoz először világbajnoki futamon. A Hyundai Motorsporttól származó információk szerint azonban a Breennel történő együttműködés kiterjedhet, ha jól szerepel a skandináv viadalon.

Az alakulatnál Thierry Neuville minden fordulón szerepet kap idén, a további felállás azonban rotációban alakul, időnként a versenyzők hiányával küzdenek, mivel Dani Sordo és Sebastien Loeb egyes versenyeken nem igazán akar részt venni, Andreas Mikkelsen pedig olykor formán kívül szerepel.

A török és a brit verseny két olyan viadal – a finn mellett –, amiért a hírek szerint Sordo és Loeb sem lelkesedik, ezeken jöhet képbe újból Breen.

Mikkelsen teljesítménye továbbra is reflektorfényben marad annak ellenére, hogy a Szardínia Rally-t dobogós helyezéssel zárta. A norvég két futamon is partvonalra került idén, pedig eredetileg teljes szezont futott volna. Adamo úgy véli, Mikkelsennek nagyobb önbizalmat kell mutatnia. „Hinnie kell” – mondta a csapat vezetője. „Azt kérdezi tőlem mindenki: ’Á, miért nem volt ott Mikkelsen Korzikán, bla-bla-bla?’ Nem a rossz tanár vagyok. Azért vagyok itt, hogy ahogyan tudom, a legjobban kezeljem az embereket. Ezt az időt teljes egészében azzal töltöttem, hogy beszéljek vele, szemtől szemben – egyenes vagyok vele, egyenes vagyok az összes emberemmel.

Szardínián Tanakról beszélt. Azt mondtam: ’A k**** életbe! Ugyanúgy el kell mennie h****zni, mint neked! Mit akarsz, mit mondjak? A Toyota gyorsabb, oké, úgyhogy csomagoljunk össze és menjünk haza?’ Nem. Küzdenünk kell, és küzdeni fogunk b*******l.”


Andrew

 

2019. augusztus 1.