Get Adobe Flash player

Amikor Burns az Akropoliszon nyert

Richard Burns és Robert Reid az 1999-es Akropolisz Rally rajtját megelőzően nem nyert még Subaruval. Görögországban azonban egy csapásra megváltozott ez, miután a huszonegy köves szakaszból tizenhármon bizonyultak a leggyorsabbnak. A navigátor mesél arról, hogyan is zajlott az a hétvége az ő szemszögükből.

„Az Akropoliszon aratott győzelmünk azok után jött, hogy Argentínában is nyernünk kellett volna, de ott volt az a gyalázatos csapatutasításos szituáció Juha Kankkunennel. Richard nagyon-nagyon fel volt pörögve azután, volt tehát egy kis extra motiváció.

1999-ben a bajnokság éllovasa rajtolt elsőként az első napon, majd a versenyt vezető ment elsőként a második és a harmadik napon, így egy kicsit taktikázni kellett. Az első nap végén büntetést kaptunk, ami visszavetett minket a negyedik helyre. De több mint felkészülten vártuk a második napot, és nem egészen húsz másodperccel át is vettük a vezetést a harmadik nap előtt, amire az volt a gondolatunk, hogy megvédjük, de sikerült a leggyorsabbnak lennünk az összes reggeli gyorsaságin, így növeltük az előnyünket és győztünk.”

Reid azt mondja, pilótájának görögországi tempója bizonyította, hogy többre képes, mint egyenletes teljesítményre. „Az emberek ezt gondolták Richardról, mivel állandóan második és harmadik időket autózott és ért célba ezeken a helyeken” – meséli Reid. „De ez volt az egyik olyan futam sok mással együtt, ami megmutatta, nem ez a helyzet. Még ha taktikázol is, a harmadik napon teljesítened kell, és az év végén több legjobb szakaszidőt ért el, mint a többi pilóta.”

Amíg nagyjából hiba nélkül mentek görög győzelmük felé, Reid felidéz egy olyan momentumot, amikor majdnem rosszra fordult minden. „Emlékszem egy különösen jelentős pillanatra a második napon, amikor egy kicsit jobban vágtunk le egy kanyart, elcsíptünk valamit belül, az autó felemelkedett, és úgy tűnt akkor, hogy nincs visszaút, felborulunk. De Richard ez idő alatt eltért a kanyar ívétől, megakadályozta a borulást, ami azt jelentette, hogy már nem billegtünk a nagy esés határán, meg kellett fordulnia és mehettünk tovább. Nagyon dühös volt emiatt, mivel ez a szakaszgyőzelmek sorozatának közepén történt és belepiszkított abba, hiszen nyilvánvalóan nem mi voltunk a leggyorsabbak akkor.”

Gondolja-e Reid, hogy a Burns-szel elért sikerüket csorbítja az, hogy Colin McRae, az Akropolisz rekordgyőztese az utolsó előtti napon kiállt?

„A győzelem győzelem, végtére is ugyanakkora esélyed van, mint mindenki másnak” – véli Reid. „Vannak versenyzők, akik jobban vezetnek az ilyen durva körülmények között, óvják autójukat, a kocsi súlyának átterhelését a kerék vagy az autó oldalának megemelésére használják a különösen durva részeken. Leggyorsabb időket autózni egy mutató, de valójában túljutni a szakaszokon, túljutni a szakaszokon és befejezni a versenyt egy másik mutató a pilóta kompetenciájában.”

Reid visszatekintve úgy érzi, az önéletrajzában lévő Akropolisz Rally győzelem még mindig nagy megelégedettséggel tölti el.

„Az elégedettség talán egy jó szó” – mondja. „Nem vagyok benne biztos, hogy az Akropolisz sok pilóta kedvence lenne, de természetesen elégedettség az, ha valaki eljut a verseny végéig és jól szerepel. Mindannyian álltunk már valahol az út szélén az Akropoliszon törött darabokkal és alkatrészekkel, így összerakni az egészet és végigérni sokat jelent.

A rajongók mindig is lelkesek Görögországban, úgy érzed, szívesen látnak, és az az érzésed, hogy az emberek támogatják azt, ami történik. Visszatekintve 1999-re, fent voltunk Iteában, mindannyian ugyanabban a hotelben voltunk a pályabejárás és a verseny ideje alatt. Jó idők voltak azok.”

 

Andrew