Get Adobe Flash player

Hogyan teljesítsük? - Az ugratókat…

 

Hogyan teljesítsük az ugratókat?

Elrepülni, majd landolni egy háromszáz lóerős World Rally Car-ral alapvető képesség egy WRC pilótától. Ezt Szardínián próbára is tehetik, egy olyan versenyen, ami az évad legnagyobb ugratóját is tartalmazza.

A Mickey’s Jump a monte lernói szakasz közepén áll lesben, az autók meredek emelkedőn közelítik meg az éles dobbantót, ami sok hibázási lehetőséget kínál. Hogyan lehet ezt jól teljesíteni? A wrc.com a Volkswagen Motorsport pilótájától, Andreas Mikkelsentől kért tippeket erre.

 

1. Találd ki, mi van az ugrató után

„Az első dolog, amit el kell mondani, hogy a leggyorsabb technika egy ugratón a lehető leggyorsabb megközelítés. De ha túl nagy az a padlógázhoz, a legfontosabb dolog kitalálni, mi következik utána. Különböző technikák vannak, hogy landoláskor gázt kell adnod vagy fékezni.”

 

2. A gyors távozás

„Ha utána ki akarsz gyorsítani, akkor az ugratóra megérkezve fékezel, majd a felszállás előtt rálépsz a gázpedálra és gázt adsz az ugratás közben. Ez fenntartja az autó elejét és segít a repüléskor, majd a landoláskor.”

3. Fékezni és kanyarodni

„Amennyiben éppen egy fékezési zónában vagy kanyarban landolsz, jó, ha megpróbálsz az első kerekeken földet érni. Ebben az esetben fékezel az ugratón. Ez egy olyan technika, amit a motocross-ban használnak, és működik, mivel egy ilyenfajta landolás nagy nyomást helyez az első gumikra, mert azonnal erősen fékezhetsz.”

 

4. Ne pánikolj

„Amikor a levegőben vagy, rendben érezheted a dolgot. Minden csendes lesz, mivel nincs az út adta zaj, hallhatod, hogy a motor felpörög. Függően az ugratótól lehet, hogy csak a kék eget látod a szélvédőn keresztül. Ezen a ponton bíznod kell a pályabejáráson felírt itineredben és azon képességedben, hogy jól mérted fel a sebességet.”

 

5. Készülj fel a becsapódásra

„Néha kemény lehet a landolás. Azt találtam, hogy segít, ha benntartom a levegőt és annyi izmot feszítek meg a testemen, amennyit csak tudok, amíg le nem érkezek.”

 

Andrew

 

2014. június 2.