Get Adobe Flash player

Hogyan teljesítsük? - A finn gyorsaságik navigátorszemmel

 

A finn gyorsaságik navigátorszemmel

Az ugratás művészete

 

Hosszú kilométernyi murvás utak, beláthatatlan kanyarok, az út szélén rengeteg fa – ha nem adod legjobbadat, akaratlanul is átmész favágóba. Finnország azonban tartogat még valamit: semelyik másik ralin nincsenek ilyen levegőben történő manőverek. Ahhoz, hogy jól teljesítsék ezeket az ugrásokat – a finn rajongók az angol jump szót yump-ként mondják –, a pilótáknak a megfelelő sebességre és kormányszögre kell törekedniük. Máskülönben rövid úton pácban találják magukat.

„Az aktuális verseny előtti pályabejáráson minden versenyző alaposan szemügyre veszi a bukkanókat, hogy meglássa, milyen ívet kell választania, hol fog landolni az ugratást követően és hogy mekkora távolságot kell hagynia a következő kanyar előtti fékezésre” – mondja el Timo Gottschalk, a Volkswagen Motorsport kötelékeiben dolgozó navigátor. „Az autót az ugrató előtt annak megfelelően próbálod tökéletesen pozícionálni, hogy hol szeretnéd tudni az ugrató után. Úgy tűnik, hogy a srácok néha rézsútosan repülnek a levegőben, ami azért van, mert a landolás után nincs idő fékezni vagy bekanyarodni.”

A Finn Rally teljes odafigyelést és tökéletes időzítés követel, különösképpen a navigátoroktól. „Az erdőben nincsenek tájékozódási pontok számukra, mivel minden ugyanolyannak tűnik” – magyarázza Gottschalk. „És valójában nem is nagyon tudnak kinézni az ablakon, mivel minden olyan gyorsan történik, azt pedig nem kockáztathatják meg, hogy későn mondjanak be valamit.”

A német így folytatja: „Ez hihetetlenül megterhelő, fizikálisan is.” 180 kilométer/órás sebességnél egy landolás nem éppen kellemes, főleg a navigátoroknak nem az. „Ez valóban fájdalmat tud okozni. Főleg azért, mert a navigátor gyakran nem is látja az ugratót.” Mivel fel kell készülnie arra, hogy némely ugratót követően kemény becsapódás vár rá, a mitfárer folyamatosan megfeszítve tartja testét. „Ha a leérkezés keményebb a vártnál, megüti a hátat. Néha a navigátorok feljajdulnak fájdalmukban.” Mindezt egy tökéletes ugratásért.

 

Andrew

 

2014. augusztus 3.