Get Adobe Flash player

Hogyan teljesítsük?

 

A Volkswagen készült a svéd mínuszokra

A Svéd Rally a világbajnokság semelyik másik eseményével nem hasonlítható össze. Hó, jég, jóval fagypont alatti hőmérséklet teszi különlegesen nehézzé a járművek és a versenyzők számára a versenyt. „A szabálykönyv elég szigorú. Ugyanakkor lehetőségünk van arra, hogy néhány fontos részletet illetően külön intézkedéseket hozzunk” – magyarázza a Polo R WRC-ért felelős Francois-Xavier Demaison.


Kiegészítő fűtés tart melegen

A motorhoz, sebességváltóhoz és differenciálművekhez használt olajat alacsony hőmérsékletre tervezik. Az autókba emellett kisebb olaj- és vízhűtőt szerelnek, mint a melegebb klímájú versenyekre. A tetőszellőző, amin friss levegő juthat az utastérbe, lezárásra kerül. „Az autóba ehelyett kiegészítő fűtést szerelünk, ami elsődlegesen arra szolgál, hogy a pilóta és a navigátor lábait melegen tartsa” – magyarázza Demaison.

 

Speciális svéd szöges gumik a felniken

A felfüggesztés és a hajtáslánc beállításai tulajdonképpen hasonlóak, mint amiket a lágy murvaversenyeken használnak. „Még a 15 collos felnik is ugyanazok” – teszi hozzá Demaison. Emiatt a kisebb fékrendszert használják a havon és jégen, hiszen a nagyobb csak a 18 collos aszfaltos felnik alatt fér el. Ugyanakkor az úgynevezett svéd szöges gumikat szerelik a felnikre a murva abroncsok helyett. Kiszállva a kocsiból mind a pilóta, mind a navigátor filcből készült ellenálló cipőt vesz fel, máskülönben valószínűleg lefagyna a lábuk, amikor a szervizparkban az ebédjükért sietnének a versenyzőcipőjükben.

Néhány egyén rendelkezés is található a szabályok között. Példaként meleg kabát és két hólapát kell, hogy megtalálható legyen minden versenyautóban. „Ezekre csak akkor van szükségünk, ha fennakadunk a hófalban” – mondja a Volkswagen Motorsport pilótája, Jari-Matti Latvala. „Más szavakkal soha – remélhetőleg.”

Az is igaz, a Latvala és csapattársa, Sebastien Ogier Polo R WRC-iben megtalálható lapátok már más körülmények között is jó szolgálatot tettek: a Volkswagen Race Touaregjeiben, melyek három alkalommal nyerték meg a Dakar Rally-t.

 

Andrew

 

2013. február 10.