Get Adobe Flash player

Mikor Puras kész itinerrel jelent meg a pályabejáráson

Carlos Sainz és Dani Sordo után talán Jesus Puras a legismertebb és legsikeresebb spanyol raliversenyző. Harminchét világbajnoki futamán huszonöt szakaszgyőzelmet aratott, egy versenyt megnyert, 1994-ben pedig a sorozatgyártású autók világkupáját is elhódította.

Hírnevén azonban jókora csorba esett, amikor a 2001-es Katalán Rally-n, ahol a Citroen gyári csapatának színeiben állt rajthoz, kész itinerrel érkezett a pályabejáráson az egyik új szakaszra. Szerencsétlenségére a rendezőség éppen az ilyen előnyszerzés miatt ellenőrző pontokat állított fel, kutatva az illegális feljegyzések után. Kínos pillanat, a legénység a meglévő itinert azzal magyarázta, hogy a gyorsaságit korábban használták már az ellenkező irányban, tehát nem tettek mást, csak felírták a régi itinert fordítva, hogy legyen valami fogalmuk, hogyan néz ki az új szakasz.

A riválisok szkeptikusan fogadták a sztorit, és Puras-t a Sarup Susej gúnynévvel illették, utalva a spanyol azon rejtélyes képességére, hogy képes a dolgokat visszafelé olvasni…

Az esetnek végül nem lett különösebb következménye, az érintett versenyzőket, köztük Gilles Panizzit és Francois Delecourt is a verseny előtti este történt meghallgatás után felmentették, így mindenki elrajtolhatott a viadalon.

 

Andrew