Get Adobe Flash player

Amikor Raikkonen nem volt tisztában azzal, mit is csinál

A Forma-1 2007-es világbajnoka, Kimi Raikkonen 2010-ben szakított a körpályás versenyformulával, és egymást követő két szezonban is a rali világbajnokság hadszínterén próbált szerencsét. 2011 meglehetősen frusztrálóan alakult a finn pilóta számára, hiszen nem sikerült megismételnie előző évi legjobbját, a Törökországban szerzett ötödik helyezést, de a szakaszgyőzelem sem jött össze. A legtöbbet az itinerrel küszködött, hiszen korábban mindig is egyedül ült a versenyautóban, s köztudott az is, tudja, mit csinál.

A legnagyobb problémájának azonban nem ez, hanem az a 15 ezer kilométer bizonyult 2011-ben számára, ami zürichi háza és az Ausztrál Rally helyszíne között volt. Erről a szokott tömörségével csak ennyit mondott: „Ausztrália elég messze van.”

A világbajnokság déli féltekén megrendezett állomása a sorozat tízedik eseménye volt a kérdéses szezonnak, annak az évadnak, ami az igazat megvallva igencsak hosszúnak bizonyult. A szeptemberi esemény idejére a Jégember már eldöntötte, 2012-ben visszatér a Forma-1-be, a pletykák arról szóltak, hogy ezt a Williams színeiben teszi majd meg.

Emiatt is dönthetett úgy, hogy kihagyja az Ausztrál Rally-t. A 2011-es rali világbajnoki szereplésére nem volt meg teljes egészében a költségvetés, ami miatt talán úgy gondolta, hogy spórolni is tud egy jelentősebb összeget, ha otthon marad.

Mint kiderült, ez nagy tévedés volt. Ice 1 Racing néven privát csapatként nevezett a világbajnokságra, ami azt jelentette, az alakulat hivatalos WRC Team-nek számított. Eszerint pedig mindazon eseményeken, melyeket az évad elején megjelölt a csapat, részt kellett vennie. És Raikkonen listáján rajta volt Ausztrál Rally.

A Forma-1-es világbajnoknak hét versenyt kellett megneveznie, ebből kettőnek Európán kívülinek kellett lennie. A szezon elején rajthoz állt Jordániában, de ősszel már csak egy esélye, Ausztrália volt arra, hogy teljesíthesse második Európán kívüli versenyét.

Nem tette. Távollétében az ausztrál versenybíróság 16 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta, valamint kizárta az Ice 1 Racing-et a 2011-es világbajnokságból. Meg kell jegyezni, az egyéni értékelésben Raikkonen megtarthatta pontjait.

A Coffs Harbour-ben kiadott határozat a következőket tartalmazta: „Az FIA rali világbajnokságának sportszabályzatát és annak 7.3.8-as cikkelyét figyelembe véve a versenybíróság úgy döntött, hogy az Ice 1 Racinget a 2011-es Ausztrál Rally szervezői felé a verseny nevezési díjának, az FIA felé a regisztrációs díjjal megegyező 16 ezer eurós büntetés befizetésére kötelezi, továbbá kizárja az Ice 1 Racinget a világbajnokságról.”

A büntetés ugyanakkor nem okozhatott túl sok álmatlan éjszakát a Jégembernek, hiszen egy ideig ő számított a legjobban fizetett autóversenyzőnek negyven millió eurós éves keresetével.


Andrew