Get Adobe Flash player

Út a 2017-es WRC szabályokig - Gyors döntést ígérnek a 2017-es szabályokkal kapcsolatban

 

Gyors döntést ígérnek a 2017-es szabályokkal kapcsolatban

 

A rali világbajnokság bizottságának elnöke, Carlos Barbosa megerősítette, az FIA azon van, hogy a 2017-es technikai előírásokat még az év vége előtt kiadja.

A teljesen új World Rally Car-ok technikai szabályairól szóló első hivatalos megbeszélést szerdán tartották, amiről mind a Nemzetközi Automobil Szövetség, mind a világbajnokság promótere pozitívan beszélt Genfben.

A megbeszélésen állítólag felállítottak egy időzítést az FIA technikai részlege számára, és ez a szervezet fogja kidolgozni azokat a részleteket, hogy miként néznek majd ki a 2017-es World Rally Car-ok.

Barbosa az Autosport magazinnak így nyilatkozott csütörtökön: „Ez egy előzetes találkozó volt, most fogjuk kidolgozni a folyamat ütemezését. Nem egy technikai megbeszélés történt szerdán, az ütemezést készítjük el, és elkezdjük a tanulmány kidolgozását. Szeretnénk tudni elmondani a gyártóknak, hogy mi történik az év végéig, ez biztos.”

A rali világbajnokság promóterének vezetője, Oliver Ciesla a következőket tette hozzá: „Ez egy belső megbeszélés volt, úgyhogy nem beszélnék a részletekről, de egy nagyon jó, pozitív találkozó volt. Szeretnénk a szabályokat olyan gyorsan felállítani, amilyen gyorsan csak tudjuk.”

A következő megbeszélés dátumát még nem tűzték ki, de várhatóan az elkövetkezendő hat hétben sor kerül rá.

Jelenleg három gyártó, a Citroen, a Hyundai és a Volkswagen van jelen hivatalosan a rali csúcskategóriájában, mellettük a Ford az M-Sport csapatán keresztül. Az FIA szeretné mindegyiküket megtartani, és melléjük újakat hozni. A Toyota már kinyilvánította érdeklődését, a Yaris prototípusát tesztelik is, a többiekről azonban csak pletykákat hallani.

A Fiat visszatérését régóta pletykálják, a legújabb szóbeszéd viszont a Mercedes-szel kapcsolatos, a Frankfurti Motor Show-n ugyanis a promóter a németek standján tűnt fel. Az Opel új programja sikeres rajtot vett az Adam Rally Cup-pal, de az R2-es változatból keveset látni, az idénre tervezett R3-as Corsának pedig se híre, se hamva, holott a korábbi bejelentések szerint azt jövőre az R5-ös változatnak is követnie kellene. Egy Skoda WRC felbukkanására az anyacég jelenléte miatt kevés az esély, és a napokban bemutatott Mitsubishi Mirage R5 sem töltheti el sok optimizmussal a rajongókat, mivel az Svédországban privát kezdeményezésből épült.

 

Andrew

 

2014. május 24.