Get Adobe Flash player

Út a 2017-es WRC szabályokig - A rali világbajnokság készen áll a 2017-es technikai forradalomra

 

A rali világbajnokság készen áll a 2017-es technikai forradalomra

Carlos Barbosa, a rali világbajnokság bizottságának elnöke azt mondja, elkötelezett abban, hogy új erőt adjanak a sportágnak a World Rally Car-ok következő generációjával.

Az új technikai előírások 2017-ben lépnek életbe a világbajnokságon, de Barbosa azon van, hogy a szabályok már ennek az évnek a vége előtt megszülessenek és kommunikálásra kerüljenek. Az elnök az előírások által nagyobb változatosságot szeretne látni a szervizparkban.

„Ha minden jelenlegi World Rally Car-t fehérre festenénk, nem lehetne megállapítani, melyik melyik” – nyilatkozta Barbosa. „Változtatnunk kell ezen, vissza kell hoznunk a látványt a sportunkba és attraktívabbá kell tennünk az autókat.”

Az Autosport magazin forrásai úgy értesültek, hogy 2017-ben komoly változások várhatóak mind az autók méretében – a jelenlegi B szegmensbe tartozó járművekről akár a D szegmensbe sorolt autókra is áttérhetnek –, mind a motorok teljesítményében is, mellyel kapcsolatban a szabályok az üzemanyag átfolyás korlátozására fognak koncentrálni, lehetővé téve a csapatoknak, hogy olyan motort használjanak, amilyet szeretnének.

„A 2017-es autóra vonatkozó megbeszélések elején vagyunk” – mondta Barbosa. „Az üzemanyag átfolyás korlátozása az alapelv, de ezen kívül a dolgok változhatnak még. Volt már megbeszélésünk az FIA technikai munkacsoportjával, valamint a gyártókkal és most a bizottsághoz kell kerülnie ennek a témának.

Hamarosan Genfbe utazom, hogy beszéljek erről a dokumentumról Jarmo Mahonennel, az FIA rali igazgatójával, Michele Moutonnal, az rali világbajnokság menedzserével és Jean Todttal, az FIA elnökével, aztán azt tudjuk mondani: ’Ez oké, az nem oké, változtassunk ezen vagy változtassunk azon’. Nem vehetjük úgy, hogy ez lesz a befejező megbeszélés, de úgy gondolom, hogy nagyon jó irányba megyünk. Sok mindenen változtatnunk kell, hogy a rali világbajnokságot a világ legnagyobb top eseményeinek sorába emeljük: a rali világbajnokságnak nagyobbnak kell lennie.”

Barbosa megerősítette, hogy a Motorsport Világtanács decemberi megbeszéléséig elkészülnek a 2017-es szabályok, ahol valószínűleg be is mutatják azokat. „Biztos vagyok abban, hogy a szezon végéig meglesznek ezek az előírások. Ez volt az az ígéret, amit a gyártók felé tettünk, teljesen el fog készülni minden és teljesen rendben lesz az év végéig.”

 

Andrew

 

2014. július 23.